De Rinus van den Boomen Big Band bij een eerder terrasconcert bij De Kemphaan. De bandleden hebben allemaal inbreng in het repertoire.
De Rinus van den Boomen Big Band bij een eerder terrasconcert bij De Kemphaan. De bandleden hebben allemaal inbreng in het repertoire. (Foto: )

Nog één laatste knaller voor Ribobiba

Rens van Ginneken

Bijzondere band stopt na elf jaar

In 2008 startte de Rinus van den Boomen Big Band (Ribobiba) als eenmalig initiatief. Toch volgden nog talloze optredens, van Beerse huiskamers tot in Ahoy. Op zondag 1 september speelt de band voor het laatst.

De Beerzen - Rinus van den Boomen (79) is door wat malaise met de heup iets minder mobiel dan vroeger, maar muziek maken staat nog steeds op zijn prio-lijstje. "Dankzij Harrie werd ik elk optreden zes jaar ouder: dan kondigde hij me aan als de 74-jarige Rinus, twee nummers later was ik al de 76-jarige en even later kreeg ik er nog twee jaar bij", vertelt hij met een lach.

Het bijzondere collectief speelt alweer jaren tijdens het traditionele terrasconcert bij café De Kemphaan, aan het einde van de zomervakantie. In dat café begon het elf jaar geleden ook, toen bij een Oud- en Nieuwfeest Harrie van Hoof, Jan den Otter en Frans Verouden toevallig samen speelden. Van Hoof vertelt: "De samenwerking beviel, maar we misten simpelweg vulling. Daarom vroegen we Rinus erbij, die we als gedreven muzikant kenden, en die in zijn keyboard alles 'aan boord' had, van Hammondorgel tot drums, strijkers en blazers. We vernoemden de band naar hem. Er werd vanwege zijn complete geluid nog 'Big Band' aan toegevoegd."

Ruud Severijns

"We speelden vervolgens op een verjaardagsfeestje. Er waren een hoop vrouwen aanwezig die allemaal vijftig gingen worden. Daar werden we ook weer uitgenodigd. We hebben toen veel huiskamers gezien", lacht Van Hoof. De Ribobiba speelde ook op de nieuwjaarsrecepties van verschillende gemeenten en enkele jaren terug was toenmalig burgemeester Ruud Severijns nog gastzanger, met nummers van Bob Dylan. In 2014 deed de band nog mee aan een dialectliedjes wedstrijd op Radio1. De band nam daarvoor het nummer The River van Bruce Springsteen op, met tekst én een heuse videoclip over De Beerze. In 2013 was er een belangrijke wending. In Ahoy speelde de band tijdens de afterparty na het Leonard Cohen-concert een serie Cohenliedjes. Verouden: "Je kan ook zeggen dat Cohen in ons voorprogramma speelde!" Naar dat Cohen-repertoire bleek veel vraag: de ene na de andere boeking kwam binnen. "Onze bezetting was te iel om dat werk goed te kunnen benaderen, dus zochten we er nog zes mensen bij. Zo ontstond de Leonard Cohen Tributeband, waarin de Ribobiba in zijn geheel opging", vertelt Den Otter. Er wordt nu met die band druk getoerd langs de vaderlandse theaters en zelfs Ierland werd al een paar keer bezocht. "Daarom waren we de laatste jaren wat minder actief met de Ribobiba. Er gaat gewoon veel energie zitten in het Cohen-project", aldus Van Hoof. "We wilden nog één keer knallen, met een laatste terrasconcert bij De Kemphaan." En ook na acht decennia blijkt er nog volop vuur aanwezig bij de toetsenist: "Als we Route 66 spelen, wil ik wel die ruige versie van The Stones doen!"

Aanvang 14.30 uur. Na Ribobiba speelt de Oirschotse band B-Soul. Entree is gratis.

Meer berichten