Bron: Heemkundekring 'Den Beerschen Aard'
Bron: Heemkundekring 'Den Beerschen Aard' (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit De Beerzen: nieuwe klokken

De Beerzen - Een feestelijke foto, genomen op 15 oktober 1949, met als stralend middelpunt de nieuwe kerkklokken die vanaf de woning van burgemeester T. Smulders-Beliën naar de kerk waren overgebracht in een optocht waaraan alle verenigingen, harmonie De vriendschap, bruidjes, misdienaars en gemeentebestuur deelnamen.

Ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie waren in de Tweede Wereldoorlog de klokken gevorderd. Het brons werd gebruikt voor het gieten van kanonnen en ander oorlogstuig. Op Driekoningendag, 6 januari 1943, waren door Duitsgezinde landgenoten alle klokken uit de kerktoren van Middelbeers gehaald, in februari volgde de roof van die van Oostelbeers. In Middelbeers werd voor 1380 kg, en in Oostelbeers voor 1685 kg aan brons weggehaald. Naar schatting werden in Nederland 6700 klokken geroofd. De bevolking voelde aan dat het roven een teken was dat de Duitsers aan de verliezende hand waren, en zeiden: "Klokken uit de toren, oorlog verloren." Het was een feestelijke gebeurtenis toen na zes jaar de klokken hun lief en leed weer over het dorp konden verkondigen.

Op de foto zijn te zien, behalve Pastoor G. Terhorst, van rechts naar links de misdienaars Wim Huijbregts, Jan Bijsterveldt, Jac Klaassen, Hans Fransen en ?.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden