Oirschots Jazz Festival, zondag 25 augustus, vanaf 13.00 uur. Alle optredens zijn gratis. O.a. Altena Jazz Band (foto) en  Mom’s Kitchen treden op.
Oirschots Jazz Festival, zondag 25 augustus, vanaf 13.00 uur. Alle optredens zijn gratis. O.a. Altena Jazz Band (foto) en Mom’s Kitchen treden op. (Foto: )

Oirschots Jazz Festival groeit weer

Rens van Ginneken

Elf locaties, negen jazzbands

Met elf deelnemende locaties en negen jazzorkesten op zondag 25 augustus maakt het Oirschots Jazz Festival een flinke groeispurt. Ook een overkoepelende stichting is in de maak.

Oirschot - Tot een jaar of tien geleden had Oirschot en befaamd en tamelijk groot jazzfestival. Het festival stierf echter een stille dood. Een paar jaar geleden werd er weer een voorzichtige herstart ingezet. Niet met grote podia op de Markt, maar vanuit de intieme setting van een aantal horecazaken in het centrum. Nu wordt weer een serieuze stap gezet naar uitbreiding van het evenement. Daarbij zijn op 25 augustus elf horecaondernemingen betrokken, waaronder het gros van de cafés en restaurants aan de Markt, maar ook De Enck en Visit Wieke bij de Oirschotse molen De Korenaar.

Maar de organisatie wil graag nóg verder kunnen groeien. Louis van Overdijk van muziekvereniging Arti, legt uit: "We zijn nog volop zoekend naar hoe we het evenement kunnen verbreden en hoe we het nog meer cachet kunnen geven. Maar ook hoe we verschillende andere evenementen onder deze vlag kunnen opzetten. Zonder het risico bij één horecaondernemer te leggen en met minder risico dat er weer een mooi evenement doodbloedt. Daarvoor is nu de stichting CEO, Culturele Evenementen Oirschot, in de maak. Vanuit een stichting is het handiger om subsidies binnen te halen, maar ook om vergunningen voor straatafzetting en nog veel meer te regelen. De bedoeling is om het evenement vanaf 2020 vanuit CEO te organiseren."

Netwerk

Horecaondernemer Vincent Voets van De Beurs stond met twee eerdere jazzevenementjes aan de basis van het Oirschots Jazz Festival. "Omdat het toch al de bedoeling was dat we jaarlijks verder zouden uitbouwen, is het heel prettig dat ik daar nu hulp bij krijg. Zeker een muziekkenner als Louis van Overdijk is dan een welkome aanvulling", vertelt Voets met een glimlach.

Ondertussen is het samenwerkingsnetwerk al flink uitgebreid. "Naast nog meer horecaondernemers zijn nu ook Visit Oirschot en TIP De Kempen zijn erbij betrokken. In september kunnen we evalueren en bezien wat we nog moeten aanpassen. Het mag wat ons betreft ook nog breder dan alleen oldstyle jazz of Dixieland, met bijvoorbeeld folk- of zelfs een Nederlandstalige act erbij. Als er eenmaal een blauwdruk voor de organisatie ligt, worden andere evenementen onder deze vlag ook eenvoudig uit te rollen. Denk bijvoorbeeld aan een theaterfestival", zo licht Van Overdijk een tip van de sluier op.

Voets: "Het wordt een mooie gelegenheid voor muzikale beleving in het dorp. Een aantal locaties heeft een eigen 'huisorkest', maar er zijn ook bands die van kroeg naar kroeg gaan. Of van terras naar terras, als het mooi weer is. Oirschot is een supermooi dorp, maar we zijn ons ervan bewust, dat we ons moeten blijven inspannen om het met diverse evenementen aantrekkelijk te houden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden