De organisatie achter de jaarlijkse Solexrace, alleen Yvonne Aerts ontbreekt. Op 27 augustus gaat het spektakel voor de 40e keer los.
De organisatie achter de jaarlijkse Solexrace, alleen Yvonne Aerts ontbreekt. Op 27 augustus gaat het spektakel voor de 40e keer los. (Foto: )

Nooit rottigheid, wel gekkigheid

Rens van Ginneken

Solexrace Middelbeers: 40e editie

De Solexrace die in 1980 als geintje begon, is nu nog steeds hét dorpsfeestje van Middelbeers. Op dinsdag 27 augustus, hult de Solexrace de Middelbeerse kermis voor de veertigste keer in benzinedampen.

Middelbeers - Zet de 12-koppige organisatie van de Solexrace bij elkaar in café De Doornboom – al vier decennia het kloppend hart van de jaarlijkse kolderieke race – en de straffe verhalen gaan al snel in de overtreffende trap. Hans van Hoof was één van de mannen van het eerste uur. "Peter Grem was toen nog maar pas burgemeester van De Beerzen en wilde wel vlaggen. De verf van onze geïmproviseerde vlag drupte nog op zijn schoenen", weet deze nog. Huidig voorzitter van de Solexrace, Maarten van Diesen, weet nog dat hij eens meereed met een compleet draaiorgel op zijn rug. "Ik had nog een flinke kater van de kermisdag ervoor en dat orgel produceerde toch een herrie…" "Het was in die tijd al veel flauwekul bij elkaar, tijdens de kermis", vertelt Harrie van Korven. "We hadden bijvoorbeeld het Tempex-orkest. Dan liepen we met instrumenten van piepschuim achter de harmonie aan", vertelt hij met een brede lach. Even later gaat het weer over de vele valpartijen in die veertig jaren en tonen de organisatieleden elkaar niet zonder trots de destijds gescoorde littekens.

Zeephellingen

In de loop der jaren veranderde het parcours nogal eens en het was nog een tijdje meer een gemotoriseerde hindernisbaan dan een race, met zeephellingen, stempelposten en de brandweer die de deelnemers bespoot. Eén ding is al lang hetzelfde: er is een serieuze snelheidsrace voor de felbegeerde wisselbeker en er is de Funklasse, met opvallende carnavalstrekjes.

De Solexrace trekt altijd vele honderden toeschouwers naar het Doornboomplein en is ongetwijfeld hét Middelbeerse dorpsfeest. Ook veel Beerzenaren die al jaren weg zijn uit het dorp, grijpen het feestje achter de dranghekken aan om het dorp van hun roots weer eens te bezoeken. "Maar er is ook al veertig jaar geen trammelant, we hebben nog nooit beveiliging nodig gehad", aldus Van Diesen. "Wel wordt de vergunningverlening steeds ingewikkelder. Het lijkt wel of er elk jaar twee kantjes aan eisen bijkomen."

Hij vervolgt: "Voor het racegedeelte is het lastiger om mensen te vinden tegenwoordig. Wij waren daar vroeger best fanatiek in, met het prepareren van de Solex waren we soms al wel een maand vooraf bezig." Toon van Heerebeek herkent dat fanatisme: "We lieten in de laatste week onze concurrenten niet meer binnen in ons schuurtje, zo beducht waren we voor spionage en zelfs sabotage." Hans van Hoof weet in ieder geval dat het beproefde concept nog lang niet is uitgewerkt: "We doen er nog zeker tien jaar bij!"

Dinsdag 27 augustus, start 13.30 uur, inschrijven vanaf 12.30 uur. Speakers zijn Jasper van Vechel en Tom Bodde. Het motto: 'Al 40 jaor unne vaste prik'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden