Column Rens

Beleving

Foto:

Wat mij betreft is de Foto van het Jaar 2019 allang bekend. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat er een nóg meer voor dit tijdperk typerende foto wordt gemaakt dan het bizarre beeld, dat we in mei voorgeschoteld kregen: de file voor de top van Mount Everest. Er waren die week al zeven beklimmers van de 8848 meter hoge berg omgekomen. Zo gek bedenk ik het zelf echt niet: dat je voor een 'unieke beleving' in de rij staat, zoals wij gewone stervelingen bij De Vliegende Hollander in De Efteling staan te wachten. Het lijkt me dat een paar gedienstige sjerpa's best wat bordjes vlak onder de top van de berg mogen plaatsen: 'Vanaf hier nog vijf kwartier'. Alles voor die selfie op de besneeuwde punt voor op 'Insta'.

Wijzelf waren vorige week met vieren op stap, in de landelijke Achterhoek, met twee ezeltjes die onze lunchbenodigheden droegen. Het was fantastisch. De rust die alleen werd verstoord als één van de eigenwijze hoefdieren ineens naar de berm schoot om wat te grazen. We kwamen vier uur lang vrijwel niemand tegen. Het had iets van een mini pelgrimstocht. Wat een genot en wat een schril contrast met de Mount Everest-bedwingers, zo realiseerde ik me. Totaal ontdaan van alle dwang, die je steeds vaker voorbij ziet komen bij al die bucketlistfanaten, die massaal/unieke belevingen willen. Uit vliegtuigen springen, met dolfijnen zwemmen, duiken bij de laatste stukjes Arubaans koraalrif, voor de stieren uitrennen in Pamplona, met een vijftien verdiepingen hoog cruiseschip en zesduizend man aan boord 'genieten' van de schoonheid en de rust (!) in een Noors fjord, bij het piepkleine Santorini, of bij het afkalvende ijs van de Noordpool. Ik heb zo'n cruisejoekel voor de kust van Zanzibar weleens de ene na de andere vuilcontainer zien legen in de Indische Oceaan. Voor de Beleving worden kosten noch moeite, noch het laatste natuurschoon en het laatste beetje rust op deze aardkloot gespaard.

Daar moest ik even aan denken, toen wij vorige week met een gemiddelde snelheid van drie kilometer per uur over Achterhoekse landerijen stiefelden. Maar misschien was die Beleving wel niet echt, want hij staat niet op Insta.

Meer berichten