De werkgroep van het Dorpentoernooi van Fidote garandeert een gezellige en sportieve ambiance tijdens de zilveren editie van het toernooi.
De werkgroep van het Dorpentoernooi van Fidote garandeert een gezellige en sportieve ambiance tijdens de zilveren editie van het toernooi. (Foto: )

Dorpentoernooi is een blijvertje

Rens van Ginneken

Zilveren jubileum dubbeltoernooi

De rek is er na 25 jaar nog niet uit bij het gezellige FysioFit Dorpentoernooi van tennisvereniging Fidote. Sterker nog: er zijn nog nooit zoveel inschrijvingen geweest als de laatste jaren.

Middelbeers - Louis Beekmans van de toernooiwerkgroep herinnert het zich nog goed, de eerste editie van het Dorpentoernooi in 1994. "Het was eigenlijk direct een succes, hoewel de deelname toen nog beperkt was tot spelers uit de direct omliggende dorpen. We speelden toen nog op gravel, later op kunstgras, daarna weer op smashcourt." Harrie Mijs stond in 1994 aan de basis van de organisatie, dit jaar doet hij dat voor de 25e keer. "Een gezellig toernooi voor dubbels, mannen, vrouwen en gemengd: dat was altijd de opzet. Het was toen nog geen prestatietoernooi. Inmiddels tellen de punten wel mee voor de KNTB. Alles werd met de hand gepland toen, heel bewerkelijk. Op de dag voor het toernooi hingen de speelschema's hier bij de kantine dan op het bord en kwamen de deelnemers nog echt hier ter plekke kijken hoe ze waren ingedeeld. Er moest nogal eens Tipp-ex aan te pas komen", zo weet hij nog.

Laagdrempelig

Het tiendaagse toernooi bouwde een goede naam op in de regio én werd een belangrijke pijler onder de clubkas van Fidote. De start is altijd enkele dagen voor het laatste weekend van de zomervakantie. Werkgroepvoorzitter Janneke Kolsters vertelt: "De beperking van de buurdorpen hebben we al een tijdje losgelaten en ook de beperking dat de dubbels samen minstens vijftig jaar oud moeten zijn. De laatste jaren heeft het toernooi steeds meer een ludiek karakter gekregen. In 2017 deden we dat in tropische aankleding, vorig jaar was het thema 'Kermis', compleet met een Roze Maandag. We horen van deelnemers en toeschouwers dat ze het hier erg knus, overzichtelijk en laagdrempelig vinden. Met name de hapjes worden altijd geprezen. Het toernooi steunt op de vele vrijwilligers vanuit de vereniging: zonder hen zou het niet mogelijk zijn."

He Dorpentoernooi zit na enkele mindere jaren, rond 2010 speelden er nog slechts zo'n zestig dubbels, weer duidelijk in de lift. "We dachten even dat we de beste tijd hadden gehad", aldus Harrie Mijs. "Maar vorig jaar kwamen we op een recordaantal van 131 dubbels en ook dit jaar loopt het weer hard met de inschrijvingen."

Wat precies het geheim van de ontspannen sfeer is tijdens het Dorpentoernooi, dat geheel zonder scheidsrechters wordt gespeeld? "Wij mengen ons al commissie nooit in discussies op de baan. Ook het publiek langs de baan bemoeit zich er niet mee: dat is een ongeschreven regel, waar iedereen zich keurig aan houdt", verklapt Louis Beekmans.

Het FysioFit Dorpentoernooi wordt gespeeld van donderdag 22 augustus tot zondag 1 september op Sportpark de Klep. Meer info op de facebookpagina van Fidote en via:

www.toernooi.nl

Meer berichten