(Foto heemkundekring "De Heerlijkheid Oirschot")
(Foto heemkundekring "De Heerlijkheid Oirschot") (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... Oirschot

Een opname uit de Tweede Wereldoorlog, vermoedelijk begin zomer 1944.

Oirschot - We zien links Café De Woutgalm waar men 'Oirschotse bieren' verkocht. Tegen de gevel prijkt een emaillen reclamebord van levensverzekeringmaatschappij R.V.S. met het iconische tafereel van de deftige man en vrouw en hun hondje en de beschermende paraplu.

We zien de toren van de basiliek nog in volle glorie met de neogotische elementen die bij de restauratie eind 19e eeuw waren toegevoegd.

Voorbij de Gasthuisstraat zien we dat de bomen daar zijn voorzien van witte ringen. Die werden op veel bomen geschilderd zodat ze 's avonds en 's nachts beter zichtbaar zouden zijn: er was immers een verduisteringsplicht en het verkeer mocht slechts minimale verlichting voeren.

Over enkele weken zal op deze plaats een foto staan die op nagenoeg dezelfde plaats gemaakt is maar dan op 24 oktober 1944. Dan zullen wede diepe wonden zien die de tussenliggende maanden aan Oirschot hebben toegebracht. In museum 'De Vier Quartieren' loopt op dit moment een tentoonstelling waarin meer van deze wonden te zien zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden