Henk van Loon met zijn jeugdliefde: de Zundap GTS-50 uit 1969. ‘Bijna dezelfde had ik vroeger ook. Ik ga er geregeld een stuk op toeren.’
Henk van Loon met zijn jeugdliefde: de Zundap GTS-50 uit 1969. ‘Bijna dezelfde had ik vroeger ook. Ik ga er geregeld een stuk op toeren.’ (Foto: )

Henk van Loon blijft 'speulen'

Rens van Ginneken

Zomerserie Mannenpraat

Henk van Loon (72) werd eind 2017 weduwnaar en kent sindsdien 'goeie en kwaaie dagen: gelukkig meer goeie'. Centraal staan zijn zonen, Patrick en cabaretier Henry van Loon, muziek maken en zijn jeugdliefde, de Zundapp-GTS 50.

Oirschot - Henk van Loon heeft een brede interesse en het gesprek laveert tussen klimaatverandering, Trump en muziek, over Billy Ray Cyrus bijvoorbeeld. Hij onthult: "Mijn motto is: pluk de dag, want morgen kan alles anders zijn. Ik makkelijk kan lullen, want ik kon al bijna vijftien jaar geleden stoppen met mijn logistieke baan bij Philips." Van Loon heeft zijn werk nooit gemist en kreeg zijn vrije tijd met gemak gevuld. "Iemand nam me mee naar het volkstuincomplex De Goeie Aerde, hier in Oirschot. Vroeger had ik een hekel aan spitten, maar nu beleefde ik veel plezier aan het tuinieren. Ik was nog twaalf jaar voorzitter van de vereniging."

Antares

Altijd speelde muziek een belangrijke rol. "In 1967 begonnen we met wat jongens Tee Tee eS, wat stond voor The Twinkling Stars. We speelden de bekende popnummers uit die tijd, The Beach Boys, The Rolling Stones. We traden op in in Best bij Het Blauw Boerke en in Diessen bij De Eikelaar bijvoorbeeld. Een paar jaar later zagen we dat er met bruiloften en partijen beter te verdienen was. Zo ontstond De Steunzolen, een begrip in de regio. God, wat 'speulden' we veel, we verdienden er beter mee dan in de bouw! Nog later ontstond daar weer Antares uit, de countryband waarmee we ook aan de basis stonden van het Country Weekend in Oirschot. Ik ging vervolgens zingen bij gemengd koor Desnoots, waar wéér later het revuegezelschap Niettemin uit werd geboren. Een hele leuke club, maar ik ben er onlangs wel mee gestopt. Ik krijg wat meer moeite met het onthouden van de teksten. De leeftijd denk ik, haha!"

Chemokuren

Onvermijdelijk komt het gesprek op de zoons Henry (37) en Patrick (43). En natuurlijk de ziekte en het overlijden van Henks echtgenote Wilma in 2017. De emotie zit nog vlak onder de oppervlakte bij de doorgaans opgeruimde Henk, als hij vertelt: "In '68 kregen we vaste verkering, in '70 zijn we getrouwd. Het idee was altijd om er samen alles uit te halen. Wilma wilde nog graag meemaken dat haar kleinkind zou trouwen bijvoorbeeld. Dat bleek voor ons niet weggelegd. Inderdaad: kanker. Tja, het komt zoals het komt blijkbaar. Toen ben ik ook gestopt met mijn volkstuintje. Dan kwam ik thuis met bergen groenten en was er niemand om het mee te delen. Ik had zelf in die periode trouwens de ziekte van Hodgkin, kanker aan de lymfeklieren. Ik ben er met wat chemokuren en bestralingen tamelijk moeiteloos doorheen gerold. Voor Wilma liep het helaas anders. Ik mis haar nog dagelijks, het was 'een goei'…"

Rode sokken

Hij vervolgt: "Ik red het wel hoor. De jongens steunen me goed en ook het koken, lukt me aardig tegenwoordig. Ik heb van Wilma nog de nodige instructies gekregen, zoals geen rode sokken bij de witte was doen", zo vertelt hij met een glimlach. Ondertussen is hij geweldig trots op zijn nageslacht. "Patrick en Henry konden altijd al goed samen overweg en nu werken ze samen aan Henry's shows, hoe gaaf is dat!? Henry heeft een bijzondere route gevolgd. Hij heeft in zijn tijd op het Kempenhorst College weleens verzucht, dat wat hij zocht er 'niet tussen zat' bij de beroepskeuzebegeleiding. Hij wilde altijd al op dat podium. Via Stichting Theaterplan Zuid-Nederland kwam hij uiteindelijk terecht op de Kleinkunst Academie. Weer later 'rolde' hij binnen bij Comedy Train en vervolgens begon hij echt zijn eigen programma's te maken. Je zag hem groeien. Nu start binnenkort het nieuwe seizoen van 'Onze Henry', dat is al voor meer dan de helft uitverkocht. Hij is ook echt goed vind ik, hoewel zijn bekendheid door 'De Luizenmoeder' wel een vlucht heeft genomen."

Pruik

'Onze Henry' gaat voor een flink deel over het gezin Van Loon en over de pijn van het wegvallen van moeder Wilma. "De eerste keer ben ik gaan kijken met Patrick. Het was behoorlijk emotioneel, maar het is goed gedoseerd, herkenbaar en hij krijgt de zaal muisstil. Knap is dat. Op de affiche van de show draagt Henry trouwens de pruik die Wilma tijdens haar ziekte droeg. Wilma was ook heel trots op de jongens. Medio 2017 heeft ze nog kennis gemaakt met Henry's vriendin Jelka (red.: actrice en zangeres Jelka van Houten). Zij komt hier nu ook regelmatig."

De Klotestoter

Henk van Loon geniet inmiddels toch weer waar mogelijk van het leven. "Ik ben geen bankzitter. Dus ik ga er vaak op uit met mijn e-bike, of met mijn nieuwe liefde, de Zundapp GTS-50 uit 1969. Vrijwel dezelfde had ik vroeger ook." Hij toont de zwart-wit foto's van de jonge Henk van Loon bij zijn bromfiets en het aankoopbonnetje à 1198 guldens. Uiteraard wordt ook het fraai blinkende stukje jeugdsentiment uit de schuur gereden. "Mooi hè. 'De Klotestoter' noemden ze die, vanwege de karakteristieke hoge tank. Dat gevoel van vrijheid dat je vroeger ook met die brommer beleefde: heerlijk is dat."

Tee Tee eS

Een andere jeugdliefde is trouwens ook weer terug. In 2013 werd Tee Tee eS weer nieuw leven ingeblazen, ter gelegenheid van Koninginnenacht in De Enck. "Het was echt bizar. We wisten niet wat te verwachten, maar de zaal zat ramvol. Sindsdien treden we weer geregeld op, in bijna dezelfde bezetting als toen. Dat voelt zo geweldig. Voor ons allemaal trouwens; we kunnen er nog jaren mee doorgaan", zo besluit hij met een ondeugende lach, waarin de 20-jarige Henk van Loon nog altijd doorschemert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden