Column Rens

Bedekte termen

Foto:

Hoe bedekter de hoofden, hoe onbedekter de termen die we zien voorbijkomen op de onderbuiksites. De overtreffende trap is daar nu gereserveerd voor de niqab en de boerka. Daar vinden veel Nederlanders nogal wat van, blijkbaar. Ik vind het bijzonder irritant, zeker als columnist, dat het me maar niet wil lukken om me een mening te vormen over het op 1 augustus ingevoerde boerkaverbod.

Allereerst moet ik bekennen dat ik niet begrijp waarom iemand een niqab of een boerka zou willen dragen. Wat bereik je ermee, wanneer 99 procent van je omgeving je als een rariteit beschouwt? In de Koran zijn er, voor zover ik weet, geen regels over vastgelegd. Bij Jinek zat een moslima met een niqab aan tafel, die vertelde dat het haar een 'goed gevoel' gaf. Het was erg jammer dat Jinek daarop niet doorvroeg, waar dat goede gevoel dan precies zijn grondslag had. Daar was ik benieuwd naar en het had mijn begrip kunnen vergroten. Het bleek in dit geval, wat vaak wordt verondersteld, niet opgelegd door de echtgenoot. Er zat ook een columniste van De Telegraaf aan tafel, die vond dat het heel lastig communiceren is met een totaal bedekt persoon en dat ze er ook een 'unheimisch gevoel' bij krijgt. Ik moet ook bekennen dat ik dat wel herken en ik vind het ook jammer dat mensen zich op deze wijze buiten de communicatie plaatsen. Dat vind ik overigens ook van allerhande mensen, die 'live' totaal niet meer bereikbaar zijn, omdat ze vooral heel erg bereikbaar op hun schermpje willen zijn.

De politie geeft in veel plaatsen aan geen prioriteit te willen geven aan handhaving bij overtreding van het boerkaverbod. Wie feiten constateert, mag wel een burgerarrest uitvoeren. Ik zie op de onderbuiksites al verlekkerde quotes voorbijkomen, van allerhande racisten. Zij voelen zich nu gerechtigd om her en der boerkadraagsters tegen de grond te gaan werken. Het lijkt me niet verstandig om de uitvoering van de wet over te laten aan de dubieuze 'onderbuikers'. Het voelt voor mij als een Zwarte Pietendiscussie, waarin voor- en tegenstanders er zulke extreme opvattingen op na houden, dat je bij geen van beide kampen wilt worden gesignaleerd, hooguit met een boerka aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden