De fraaie aanspanningen in de mooie natuur van Het Groene Woud.
De fraaie aanspanningen in de mooie natuur van Het Groene Woud. (Foto: )

Paarden, rijtuigen en ruiters

Van de redactie

Klompenrit op 1 september

Voor de tweede keer wordt in het mooie buitengebied van Het Groene Woud tussen Oirschot en Best de Klompenrit gehouden. Dat is een puzzelrit of recreatierit voor aangespannen paarden (met rijtuig) of 'paarden onder de man' (paard en ruiter).

Oirschot - De datum is zondag 1 september en de lengte van de rit is dertig kilometer. De rit start vanaf het kruispunt Mosselaarweg/Broekstraat in Best en eindigt daar ook. Halverwege is op manege Rooth aan de Schansstraat in Oirschot een verplichte pauze voor man en paard. Naar verwachting zullen tussen de zestig en zeventig spannen aan deze Klompenrit deelnemen. Wie een en ander wil zien kan het beste terecht bij de start en bij de pauzeplaats. De hele route inclusief start- en pauzeplaats kan gratis worden bezocht. Voor een compleet overzicht kan men een kaartje downloaden via www.klompenrit.nl

Organisator Toon van de Loo is vol goede moed. Niet ten onrechte want hij kan putten uit de ervaringen èn het succes van de eerste Klompenrit vorig jaar. Toon:"Die is vrijwel vlekkeloos verlopen. Dankzij onze vele vrijwillige medewerkers, de gemeenten Oirschot en Best en onze vele sponsoren. Ik voorzie een herhaling van dit succes en dan op een iets grotere schaal. Een beetje groei ieder jaar, dat is voorlopig ons doel."

Het gebied waar de Klompenrit doorheen voert leent zich bijzonder voor dit soort evenementen. Fraaie bossen van de landgoederen Heerbeeck en Het Velder alsmede natuurgebied de Mortelen. Landelijke weggetjes door groene weilanden en akkers. Het is een en al natuurschoon en een lofzang op wat we wat dat betreft in ons mooie deel van Brabant hebben.

Toon van de Loo en zijn team zijn ondertussen druk met de voorbereidingen. De uitnodigingen voor deelname, de vergunningen via de gemeenten, het werven van de sponsoren. Er komt heel wat kijken bij zo'n tocht. Ook het uitzetten van het circuit en het anticiperen op verkeersperikelen vergen de nodige aandacht. En de puzzelrit zelf natuurlijk. Via een opdrachtenboek krijgen de deelnemers daarvan allerlei opdrachten, moeten navigeerpunten herkennen en zorgen dat ze niet verkeerd rijden, ondanks de vele foefjes die de organisatoren bedenken. Toon en zijn team, die zelf elders ook regelmatig aan dit soort ritten meedoen, zijn daarin inmiddels behoorlijk bedreven. Toon: "'Overigens altijd zo dat een deelnemer ondanks een fout, toch weer op het juiste pad komt. Met medeneming van strafpunten, dat wel. Maar ja, het is een wedstrijd he?"

Voor het publiek valt alles gratis te bekijken. Dat is de moeite waard, want de paarden en rijtuigen zijn sjiek uitgedost en een uitstapje naar het betrokken gebied is sowieso de moeite waard. Het beste kijkspel is bij de start op de kruising Mosselaarweg/Broekstraat in Best of bij manege Rooth aan de Schansstraat in Oirschot. Daar is ook gezorgd voor catering, dus het kan er ook nog heel gezellig worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden