Het Jeugdvakantiewerk West- en Middelbeers trekt elk jaar honderden kinderen naar de gildeweide van Sint-Joris.
Het Jeugdvakantiewerk West- en Middelbeers trekt elk jaar honderden kinderen naar de gildeweide van Sint-Joris. (Foto: )

JVW: al 50 jaar volop kinderpret

Rens van Ginneken

Jeugdvakantiewerk jubileert

Na vijftig jaar is het jeugdvakantiewerk nog altijd springlevend in West- en Middelbeers. Reden voor een extra feestelijke 'ravotweek' vanaf 11 augustus.

West- en Middelbeers - Terwijl een groot deel van het dorp vakantie viert, zet de organisatie van Jeugdvakantiewerk West- en Middelbeers nog de laatste puntjes op de i voor een echte feestweek. "We hebben al een heleboel tentjes toegezegd gekregen. Ik vermoed dat we nog wel wat hulp kunnen gebruiken bij het opzetten", lacht Judith van Wagenberg. Zij is al elf jaar betrokken bij de organisatie. Thomas Rooijakkers is zelfs al dertien jaar één van de kartrekkers. Al een halve eeuw kijken jaarlijks honderden Beerse kinderen reikhalzend uit naar deze week. "Het is eind jaren zestig opgezet om kinderen weer een beetje aan het schoolritme te laten wennen in de laatste vakantieweek", zo verklaart Rooijakkers het ontstaan. ,,Aan de opzet is nooit veel veranderd. Vaste elementen zijn altijd: op maandag een onderkomen voor de groep bouwen, op dinsdag Vossenjacht, woensdag is meestal een rustdag, donderdag een uitstap en op vrijdag is er altijd een spellenspektakel."

Sint Joris

Ook voor ouders met een smalle beurs is het Jeugdvakantiewerk, met een inschrijfsom van 30 euro, een dankbare gelegenheid om de kinderen wat vakantiepret te laten beleven met leeftijdsgenootjes. Carolien Lavrijsen haakt nu voor het tweede jaar bij de organisatie aan. "Ik denk dat we echt in een behoefte voorzien: van alle basisschoolkinderen doet bijna driekwart mee", vertelt ze. Van Wagenberg vult aan: "Het is vooral mogelijk door alle vrijwilligers. Daarnaast organiseren we sponsoractiviteiten, zoals een Oliebollenwandeling en we krijgen een toelage vanuit Jantje Beton. We krijgen ook erg veel sponsoring vanuit het dorp zelf. Je merkt dat onze gunfactor hoog is." "In dat opzicht zijn we het gilde Sint Joris extra dankbaar", aldus Rooijakkers. "We zijn al acht jaar welkom op hun mooie, afgesloten terrein, mét nutsvoorzieningen aan de Vestdijk. Ideaal. 'De guld' is voor ons goud", zo verzekert hij. Voor Bente van Hest, met haar 21 lentes één van de jongsten, was het vorig jaar de eerste keer. "Het was vooral erg leuk en het liep gewoon goed; er zit zoveel ervaring in deze club." Het mooie zit hem vaak in de kleine dingen, zo weet Van Wagenberg. "Bij een survivaltocht durfden enkele kinderen eens niet over een hindernis. Als je die dat dan kunt laten overwinnen, dan voelt dat echt goed. En vorig jaar huilde er een kindje op vrijdag, omdat het afgelopen was. Een beetje sneu natuurlijk, maar dan weet je óók dat je het goed gedaan hebt."

"We wilden bij deze vijftigste editie ook stilstaan bij het verleden, door oud-organisatieleden uit te nodigen op zondag 11 augustus. De reacties waren zeer positief. Het is wat extra werk dit jaar, maar we hebben er erg veel zin in. En na die week is het dan wel lekker om even een dag niks te doen", zo lacht Rooijakkers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden