Groeten uit

Groeten uit De Beerzen: herinnering aan WOII

Bron: Heemkundekring Den Beerschen Aard.
Bron: Heemkundekring Den Beerschen Aard. (Foto: )

Rechts van de kerk in Oostelbeers staat op een bescheiden plaats een H. Hartmonument. Ter gelegenheid van zijn zilveren feest werd op 6 juni 1956 dit monument door zijn parochie aangeboden aan pastoor J. van de Sande. Het beeld moest toen nog wel vervaardigd worden.

De Beerzen - Dit gebeurde door beeldhouwer Niels Steenbergen uit Oosterhout. Als thema had hij de verschijning van Jezus genomen, met als tekst:

'Goddelijk hart bescherm ons dorp in vreugde en smart.'

Deze tekst werd geplaatst op een ronde schijf die als een rad van fortuin Jezus omlijst met klimmende engelen. Jezus verschijnt aan de knielende Margaretha Maria Alacoque, de Franse religieuze die de Heilig Hart devotie heeft ingezet.

Tegelijkertijd is het een oorlogsmonument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Op de linkerzijde van de kolom waarop de het rad rust, staan de namen van drie Oostelbeerse burgers die tijdens de vijandelijkheden bij de bevrijding in 1944 zijn omgekomen: J.W. Verhagen, L. van Beers, W. Das. Pastoor van de Sande heeft amper van zijn monument kunnen genieten: hij overleed op 19 november 1957.

Dit monument is één van de vele bezienswaardigheden die een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog en onderdeel zijn van de fietsroute 'Sporen uit de Tweede Wereldoorlog in Oirschot, Spoordonk en De Beerzen'. Het boekje waarin de fietsroute beschreven staat is onder andere verkrijgbaar bij TIP Oirschot (Oude Raadhuis) en De Klumpkes in Middelbeers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden