Peter Mertens aan het werk in zijn kantoor. Hij runde samen met echtgenote Topy de eerste zelfstandige apotheek van Oirschot.
Peter Mertens aan het werk in zijn kantoor. Hij runde samen met echtgenote Topy de eerste zelfstandige apotheek van Oirschot. (Foto: )

Gedreven apotheker met vele talenten

Rens van Ginneken

In Memoriam: drs. Peter Mertens

Naast zijn werkzaamheden als zelfstandig apotheker, was Peter Boudewijn Mertens (1944) op tal van gebieden bestuurlijk actief. Hij was in Oirschot, maar ook ver daarbuiten een geziene man. Hij overleed op 18 juli.

Oirschot - Mertens had een groot hart voor het apothekersvak. Zo was hij een van de eersten in Nederland die aan medicatiebewaking deed. Daarbij speelden archivering en gegevensuitwisseling een cruciale rol. Ook was hij lang lid van de Farmaceutische Commissie van de Ziekenfondsraad en bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Apotheken (VNA). Daarvoor werd hij in 2016 in het kantoor van VNA nog geëerd met een naar hem genoemde zaal. Mertens had de apotheek aan huis, het monumentale pand 'Groenberg' in de Molenstraat. Vanaf 2004 werd er gewerkt vanuit een gloednieuwe locatie in het complex van De Enck. Hij runde de apotheek samen met zijn echtgenote Topy. Ook was het paar al vanaf 1973 als beschermheer en -vrouwe verbonden aan het gilde Broederschap Onser Liever Vrouwe. Leo Schellekens van het gilde daarover: "Voor ons was Peter een waardevol lid en beschermheer, die zijn taken serieus en op eigen wijze invulde. We konden altijd bij hem terecht voor goede raad. Het gilde zal met diep respect en gilde-eer afscheid van hem nemen."

Sociaal en intelligent

Peter Mertens was daarnaast jarenlang bestuurslid van de Kring Oirschot, maar ook medeoprichter van de Carnavalsfederatie in Oirschot en medeoprichter, ook wel 'charterlid' genoemd, van de Rotary Best-Oirschot. "Peter was een vriendelijke, sociale en zéér intelligente man. Eén van onze speerpunten was het wereldwijd uitbannen van polio. Mede door Peters inspanningen werden alleen al door onze afdeling tienduizenden guldens voor dat goede doel opgehaald", zo vertelt Gerard Vinke van Rotary. Ook buurman en oud-burgemeester Frits Speetjens bewaart goede herinneringen aan Peter Mertens. Hij mocht hem in 2005 de versierselen opspelden, horend bij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Bij de familie Mertens werden vaak klassieke huisconcerten gegeven. Daaruit ontstond Stichting Gabriel, waarvan Peter secretaris was. De stichting kocht muziekinstrumenten, bijvoorbeeld voor bruikleen door jonge muzikanten." Daarnaast had Mertens nog een grote passie in het jagen. Naast de jacht zelf had hij ook zitting in adviescommissies voor het wildbeheer in de regio. Die liefhebberij zat erg diep volgens zijn echtgenote Topy. "Toen hem werd gevraagd of hij nog iets met de Wensambulance wilde ondernemen, zei hij grappend dat hij nog weleens een bok wilde schieten", vertelt ze. Peter Mertens kreeg met Topy drie kinderen en een aangenomen dochter: "Een cadeautje, door onze Lieve Heer op onze stoep gezet", aldus Topy. Ook kwamen er vijf kleinkinderen. Op 26 juli was er in de Sint-Petrusbasiliek een mis met gilde-eer voor Peter Mertens.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden