Op D-Day - 6 juni 1944 - startte de bevrijding van Europa.
Op D-Day - 6 juni 1944 - startte de bevrijding van Europa. (Foto: )

'Een Duitser hield chocolade voor mijn neus: waar is je vader?'

Op D-Day vond de landing plaats van een gigantische geallieerde troepenmacht in Normandië in Frankrijk. Europa moest bevrijd worden. Zo snel mogelijk. En het ging snel. In september waren ze de Nederlandse – Belgische grens al gepasseerd. Een persoonlijk verhaal door Jan Kuijpers uit Oirschot.

Oirschot - "Uit verhalen, die mijn vader na de oorlog tegen ons vertelde, werd de landing met ingehouden vreugde door de Oirschotse bevolking onthaald. Eindelijk. De blijheid heerste. Maar men was toch erg voorzichtig om daar op vreugdevolle wijze uiting aan te geven. De Duitsers werden steeds meedogenlozer. Er was bijna niets meer te koop en ondanks dat wij een textielzaak hadden, waren de schappen behoorlijk leeg. Dat beetje textiel dat wij nog in de zaak hadden werd hoofdzakelijk geruild tegen voedsel."

"Wij woonden vooraan in de Rijkesluisstraat, waar nu Hotel De Kroon is gevestigd. Ik was zes jaar. Twee dagen later na de landing in Normandië, op 8 juni, werd ik om vijf uur wakker van een hoop herrie en zag ik verschillende Duitse vrachtauto's op de markt. Daaruit sprongen Duitse soldaten. En met z'n tweeën gingen ze langs de deur. Razzia's! Ik holde naar de slaapkamer van mijn vader en vertelde het hem. Hij trok vlug wat kleren aan en ging naar beneden in de winkel. Daar was een schuilplaats tussen een muur en een stellage waar allerlei goederen op lagen. Daar kon net een persoon tussen staan zonder gezien te worden. Ik moest in het bed van mijn vader gaan liggen en mijn bedje werd razendsnel door mijn moeder opgemaakt. Er werd gebeld. Er stonden twee Duitse soldaten voor de deur. Zij wilden mijn vader meenemen. 'Hij is gisteravond naar Eindhoven gegaan en niet terug gekomen', zei mijn moeder. Dat geloofden die soldaten niet. De taal maar ook de houding van die soldaten werden steeds dreigender. En ze gingen het hele huis doorzoeken."

"Toen ze weer terug in de winkel waren trok een van de soldaten zijn pistool en bedreigde mijn moeder. De andere soldaat zakte door z'n knieën, haalde een reep chocolade uit zijn bovenzak en hield dat voor mijn neus met de vraag: waar is je vader? Mijn moeder stond doodsangsten uit. Mijn vader stond amper drie meter verder achter een stellage en dat wist ik. Braaf zei ik dat hij in Eindhoven was en de soldaten verdwenen."

Meer over D-day en de landing in Normandië is te lezen op de website van 'Oirschots heem'. Breng ook eens een bezoek aan de tentoonstelling over '75 jaar vrijheid' in de Vier Quartieren en in het Oude Raadhuis op de markt in Oirschot.

Meer berichten