Column Rens

Is dit alles?

Foto:

Soms kunnen teksten heel vervreemdend werken. 'We moeten uit onze comfortzone stappen', zeggen de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer uit Goirle. Daarboven een foto van de tweelingzusjes, ondersteboven hangend in het water. Heel comfortabel ziet het er niet uit. 'Bestuur Haga trekt zich niks aan van Slob', lees ik een stukje verderop in de krant. De brave Arie Slob, Minister van Onderwijs En Zo, wil het sjoemelende en compleet falende bestuur nog de tijd geven om op te stappen. Want anders gaat de geldkraan dicht. Het lijkt mij dat Slob de bevoegdheid en volop reden heeft om nu al die geldkraan dicht te draaien, bij dit broddellyceum met foute salafistische ideetjes en zelfverrijkende bestuurders. Eigenlijk had ik dus liever gelezen dat Slob zich niks aantrekt van het brutaal roeptoeterende Haga.

Is dit alles, wat er is? Een van de beroemdste Nederlandse tekstregels, van het immens populaire Doe Maar in de jaren '80, wordt door mijn dagblad onder de loep genomen. In het liedje zelf wordt de vraag niet beantwoord. Schrijver en muzikant Henny Vrienten daarover: 'Stel dat zij in het liedje zou antwoorden: 'Ja, dit is alles', dan stond ik mooi met mijn mond vol tanden…'

De liedjes van Doe Maar vond ik zelf vaak mooie tekstpareltjes. Dat mocht ik indertijd niet vinden, want ik was hardrocker. Als ik toen deze voorliefde had uitgesproken, was ik waarschijnlijk direct excomminucado geweest in het wereldje van zwart leer, brullende motoren en elke seconde gevuld met 143 decibel. 'Want als de bom valt: lig ik in mijn nette pak, diploma's en mijn cheques op zak, mijn polis en mijn woordenschat, onder de flatgebouwen van de stad naast jou – ah-oei!!' Het verwoordde briljant de onuitgesproken Bom-angst van mijn generatie.

Ach, liedjesteksten en hun raadselen… Zo ben ik er nu na 38 jaar eindelijk achter wat er precies wordt gezongen bij het slotmelodietje van de irritante Calgon-reclames, steevast met een zorgelijk kijkende monteur, die een verkalkt element onder iemands naïeve neus wrijft. Puntje, puntje, puntje… leven langer met Calgon! Weet u wat er op die puntjes moet? Ik ben benieuwd!

Meer berichten