Het Bromfietstreffen transformeert het Doornboomplein altijd in een gezellig en bont tafereel. (Foto: Angela Kiemeneij Fotografie)
Het Bromfietstreffen transformeert het Doornboomplein altijd in een gezellig en bont tafereel. (Foto: Angela Kiemeneij Fotografie) (Foto: )

Mengsmering & nostalgie op het plein

Rens van Ginneken

28e Bromfietstreffen Middelbeers

Vaste prik op de tweede zondag in juli: Het Bromfietstreffen Middelbeers. Je snapt niet waar ze allemaal vandaan komen, maar het hele Doornboomplein staat dan vol met antieke Kreidlers, Berini's, Solexen en Honda's. Ook op 14 juli wordt het weer genieten voor de liefhebbers, met een kofferbakverkoop, twee mooie toerroutes en een hoop gezelligheid.

Middelbeers – "Het begon 28 jaar geleden met een tentoonstelling van oudere bromfietsen, in combinatie met een toertocht. Op die manier hebben we het maar één keer gedaan, maar de reacties waren toen al dermate enthousiast, dat we toen al wisten dat we hiermee verder wilden", vertelt Ad van Heerbeek van de organiserende Solexclub de Beerzen. Het succes is altijd gebleven, ondanks wat concurrentie van enkele vergelijkbare evenementen. Thomas Rooijakkers, ook van de organisatie weet: "We hebben altijd minimaal 130 tot 140 deelnemers, maar als het weer gunstig is, kunnen het er ook zo honderd meer zijn. Daar komen dan nog de honderden bezoekers bij natuurlijk." Van Heerbeek weer: "Na al die jaren, met vaak deelnemers die elkaar kennen van het treffen, heeft het ook een wat reünieachtige sfeer gekregen, heel gezellig. Ook de kofferbakverkoop is altijd een succes gebleven.We hebben ook altijd een aantal deelnemers uit Duitsland, die dan hun verblijf op een camping in de buurt zoeken. Ook komen er altijd mensen uit België, maar ook uit Noord-Holland, Flevoland, Arnhem: noem maar op."

Formule

Volgens de beproefde formule van het Bromfietstreffen wordt er zowel 's morgens als 's middags een tourrit door de omgeving gereden. Deelnemers zijn vrij om aan één of beide ritten deel te nemen. "Dat heeft als voordeel dat er de gehele dag levendigheid op het plein blijft", aldus Van Heerbeek. Rooijakkers vult aan: "De routes krijgen de deelnemers mee, maar ze zijn eigenlijk zo duidelijk uitgepijld, dat ze ook zo te volgen zijn. Er is ook een pechdienst om gestrande deelnemers op te pikken. Bij de start wordt van iedereen met zijn bromfiets een mooie foto gemaakt. Er is één deelnemer die alle 28 startfoto's ook altijd in een mapje bij zich draagt. Super toch!?" Voor de deelnemers zijn er prijzen te winnen voor de mooiste brommer, de mooiste combi van berijder en voertuig, de mooiste fiets met hulpmotor en er is een pechprijs uiteraard. De bromfietsen moeten vóór 1980 gebouwd zijn. Maar wat is nu toch eigenlijk de charme, van rondrijden met een 'oud' brommertje? Rooijakkers, met een brede glimlach: "Het is eenvoudige techniek, die eigenlijk weinig onderhoud nodig heeft. Verder is het vooral het gevoel van vrijheid dat het brommertje je vroeger al gaf: heel veel nostalgie dus. En onderweg zie je alles, hoor je alles en ruik je alles en je gaat toch van A naar B. Rij maar eens mee, dan zul je dat zelf ook ervaren!", weet hij.

Bromfietstreffen Middelbeers, zondag 14 juli op het Doornboomplein. Toegang is gratis, deelname kost 6 euro, inclusief consumptie, routes en startfoto. Inschrijven vanaf 9.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden