Louis de Kok was, naast zeer gewaardeerd architect in de Bossche Schoolstijl en bij tal van restauratieprojecten, ook een warme persoonlijkheid en levenskunstenaar. Foto: Noud Aartsen
Louis de Kok was, naast zeer gewaardeerd architect in de Bossche Schoolstijl en bij tal van restauratieprojecten, ook een warme persoonlijkheid en levenskunstenaar. Foto: Noud Aartsen (Foto: )

Zijn hele hart, in elk project

Rens van Ginneken

Boek over leven en werk architect Louis de Kok

Het grootste deel van zijn leven stond in het teken van de architectuur. Talloos zijn de voorbeelden in de Beerzen en Oirschot en omgeving van zijn vernuft en inzicht in het smaakvol renoveren van oude boerderijen en bouw in de stijl van de Bossche School. Vorige week, in het Oude Kerkje, presenteerde zijn weduwe Tineke de Kok het boekwerk 'Leven en werken van Louis de Kok', een zeer gewaardeerd architect, maar ook een graag gezien man.

Oirschot - Tineke de Koks leven is nog altijd goed gevuld, met vrijwilligerswerk voor ouderen en een hobby in het schilderen bijvoorbeeld. Haar kleurrijke portretten, ze heeft er een wand vol van, vallen met name op door de grote, sprekende ogen. Ze is sinds 2013 weer terug in de Beerzen, na een periode van dertien jaar in Oirschot, het geboortedorp van Louis de Kok. "Hij woonde er tegenover de ingang van de Sint Petrusbasiliek: de Markt was zijn speelplaats als kind", glimlacht ze. Tot 1990 woonde ze met haar man Louis in Middelbeers, in de Sint Jorisstraat. "Ik heb het hier altijd fijn gevonden", onthult ze. "Maar het was nog fijner geweest, als we onze oude dag samen hadden kunnen slijten in een seniorenwoning aan het Beliënplein. Die huizen zijn nog door hem ontworpen." Helaas werd Louis de Kok de laatste jaren van zijn leven steeds zieker en was een verhuizing naar het gemoedelijke pleintje bij het beeld van Tuus Smulders-Beliën geen optie meer. "Het was zwaar, maar gelukkig kwamen veel vrienden hem dagelijks bezoeken. Dat deed hem goed en daar ben ik nog steeds dankbaar voor."

Tekeningen

Tineke wilde de talloze foto's en tekeningen van Louis' werk graag aan de heemkunde ter beschikking stellen. Ze vertelt: "John Putmans en Marie-Louise van Bemmelen kwamen de spullen ophalen en lazen wat ik inmiddels allemaal had opgeschreven over Louis. Zij waren direct enthousiast, wat voor mij weer de aanzet was om het verder uit te werken tot een boek, met ondersteuning van Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot. Ik schreef maar door, Sofie den Ouden verzorgde een prachtige lay-out, met een tintje van de Bossche School en Harrie van Hoof verzorgde het drukwerk. En nu twee jaar later is er dus een boek…"

Ingestort

Trots toont ze het boekwerk dat rijk gelardeerd is met foto's en tekeningen van Louis de Koks werk. Met name de foto's 'voor' en 'na' de restauratie zijn dan zeer sprekend. "Vaak ging Noud Aartsen met Louis mee op pad, om foto's te maken", vertelt Tineke. Door het boek wordt pas echt goed zichtbaar, wat De Kok als architect voor de Beerzen, Oirschot en tal van andere dorpen heeft betekend. Voor onnoemelijk veel boerderijen heeft hij de restauratiearchitectuur verzorgd, panden die vaak rijp leken voor de sloop, zoals aan De Bollen 10 in Oirschot, of het monumentale pand aan het Vrijthof 4 in Hilvarenbeek, dat na een hamerslag was ingestort.

Spoordonkse Watermolen

Ook voor de fraai gerestaureerde Spoordonkse Watermolen verzorgde hij de architectuur. De watermolen in Dommelen was ook een pronkstuk, evenals de renovatie van de boerderij van kunstenaar Hans van Eerd aan de Boterwijksestraat, van kapsalon Bogmans, De Beurs, Huize Schoonoord: teveel om op te noemen. Daarnaast was De Kok een gekend promotor van de zogenaamde Bossche School, waarvan ook weer tal van voorbeelden zijn te vinden.

Bossche School

"Louis heeft nooit de academie kunnen volgen, hij heeft alles via bijscholingen moeten leren", vertelt Tineke. "Hij werd gegrepen door de soberheid en de strakheid van de Bossche School en paste die heel graag toe. Hij heeft zelfs nog een huis van vrienden in Griekenland, samen met een Griekse architecte mee heringericht in Bossche Stijl, we zijn er samen nog geweest!", aldus Tineke. "Ook ontwierp hij veel dorpspompen, zoals die op het Beerse Doornboomplein en in Oirschot tegenover Hotel Artisan. Daar moest eigenlijk nog een bankje bij komen, vond Louis. Veel dingen deed hij 'pro bono' of voor weinig, als zijn hart er maar in zat."

Kookkunst

Maar het boek bevat ook vele anekdotes en foto's uit het privéleven, zijn verleden, over het gezin, de vakanties, Louis' geprezen kookkunst, zijn korte periode in de politiek, zijn grappen en de tijd in Middelbeers. "We waren met ons collectiefje van 'Zand, Zeep en Soda' best kritisch op bepaalde zaken in de jaren '60. We vonden dat zaken moesten veranderen. Dat riep weerstand op, zo erg zelfs dat Louis ermee moest stoppen, omdat hij geen opdrachten meer kreeg daardoor. Ja, hij kon op een leuke manier ondeugend zijn en gezellig ook: hij kon met alle rangen en standen overweg en ging het liefste achterom bij de mensen. En die pretoogjes: die heeft hij tot het einde toe gehouden…", onthult ze.

Idealen

Marie-Louise van Bemmelen en John Putmans van heemkundevereniging De heerlijkheid Oirschot kijken met veel genoegen terug op het samenwerken aan het boek over Louis de Kok. "Je ziet inderdaad werkelijk de liefde van Louis in zijn werk en voor de dorpen terug en dat hij zijn idealen daarin trouw bleef. Hij overzag het geheel, met oog voor detail. Hij zei weleens, dat hij het liefst een jaar bij mensen zou gaan wonen, voor te gaan bouwen. Het boek beschrijft de persoonlijke beleving van Tineke, die niet alleen met Louis getrouwd was, maar ook met hem werkte. Dat maakt het heel indringend en mooi om te lezen", zo vertelt Van Bemmelen. Het boek 'Leven en Werken van Louis de Kok' is voor 15 euro te koop bij de Klumpkes in Middelbeers, bij boekhandel De Croon in Oirschot en bij 't Bint in Oirschot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden