Omroep Brabant bezig met de opnames van het verhaal over Jan Beks.
Omroep Brabant bezig met de opnames van het verhaal over Jan Beks. (Foto: )

Brabant remembers met beeld

Jan Kuijpers

Gedenkwaardig jaar voor Oirschot

2019 wordt een gedenkwaardig jaar. In dit jaar gedenken we dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. Er wordt gevierd dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog.

Oirschot - Een tijd, die gekenmerkt wordt door rechteloosheid, willekeur, terreur, honger en armoede. Mensen werden dikwijls zomaar vermoord. En velen werden gedeporteerd naar concentratiekampen, waar ze werden uitgehongerd en hun einde vonden in gaskamers. We kunnen ons heden ten dage met al onze verworvenheden maar nauwelijks voorstellen dat dat in Nederland heeft plaats gevonden. Het is dan ook goed dat we ons van die tijd in dit gedenkjaar bewust maken.

Dat doet het provinciebestuur door de stichting 'Crossroads' in het leven te roepen. De Stichting wil in iedere Brabantse gemeente aandacht besteden aan een specifieke gebeurtenis uit die tijd. Dat heeft geresulteerd in 75 verhalen. Ook Oirschot heeft haar verhaal ingezonden. Die verhaaltjes zijn door Omroep Brabant vastgelegd en verfilmd. Deze filmpjes worden in het najaar door Omroep Brabant uitgezonden. Het Oirschotse verhaaltje gaat over de bekende Oirschotse architect Jan Beks, die vooraan in de Molenstraat heeft gewoond. Hij was een kleurrijk figuur met een groot sociaal hart. Hij zat in tal van organisaties, zowel voor de oorlog, in de oorlog als erna. Hij hield ontzettend van dit dorp. Hij was als gerenommeerd architect bij talloze bouwwerken betrokken. Zo heeft hij de St. Willibrorduskerk in Middelbeers gebouwd. Bijna de hele Wilhelminakade en de Heistraat in Oirschot komt uit zijn koker. De halve Koestraat. Maar hij heeft ook schitterende villa's en alleenstaande zakenpanden en gebouwen gezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht je geen radio bezitten en fietsen en motoren werden in beslag genomen. 'Vadertje Beks' zoals Oirschot hem kende was een fanatiek motorrijder. En weigerde zijn motor in te leveren. Hij verstopte zijn motor op een wel heel bijzondere manier. Hij werd verraden en dreigde opgepakt te worden en naar het concentratiekamp Vught te worden gebracht. Zijn gezin met zeven kinderen stonden doodsangsten uit. Zijn jongste zoon Hans, toen 10 jaar kan deze gebeurtenis nog helder voor de geest halen en weet dat op interessante wijze te vertellen. Omroep Brabant heeft dit alles vastgelegd en op de website 'Brabant Remembers' is het te zien. Maar ook op de website 'Oirschots Heem'. Deze website is een initiatief van enkele Oirschottenaren met als doel om het verleden voor iedereen toegankelijk te maken. Op deze website staan verhalen, interviews, films, geluidsopnames en tv-uitzendingen over Oirschot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden