Column Rens

Hek

Foto:

Voor veel Beerzenaren zijn de vennen van de Lanschotse en Kuijkseindse Heide letterlijk een oase van rust. Ik mag er zelf ook graag een rondje lopen, bijvoorbeeld om het Kromven en het Withollandven. Al vanaf de Kromvensedijk komt er een weldadige rust over je heen, onderweg naar de fantastische natuurbeleving van het Natura 2000-gebied dat je aan het einde van het bospad wacht. Gratis rijkdom, om de hoek.

Laatst viel ik zowat van mijn fiets toen ik Het Hek zag. Langs de Kromvensedijk was ineens een metershoog zwart hekwerk verrezen, van zo'n driehonderd meter (!) lang. Mijn natuurbeleving kreeg een enorme knauw. Het blijkt te gaan om een perceel bosgrond met villa, dat blijkbaar is opgekocht door Jan de Rooy. De Rooy was groot ondernemer in het vrachttransport en veelvoudig deelnemer van de rally Parijs-Dakar. Ik kende de oude mevrouw nog die in de villa had gewoond. Een excentrieke, maar ook erg aardige dame uit Amsterdam, die tot op zeer hoge leeftijd nog geregeld de verre wandeling van bos naar Middelbeers maakte. De villa was architectonisch gezien een intrigerend gebouw, daar in het groene bos, met uitzicht op het Kromven. Nu was ie gesloopt, er was een moderner pand voor teruggekomen en het hele perceel was dus nu omheind met agressief ogend hekwerk, dat eerder past bij een strafkamp dan bij een natuurgebied. Ik miste alleen de wachttorens.

Ik vraag me bij zulke dingen toch altijd af: kan dat nou zomaar? De rustieke ontvangst vanaf de Kromvensedijk heeft nu plaatgemaakt voor een naargeestige barricade die vooral uitstraalt: oprotten hier! Een dikke middelvinger van de vermogende De Rooy – begin deze eeuw bezat hij 92 miljoen volgens de Quote 500 en zijn scheurtruck was met 1200 pk ook nogal 'vermogend' – naar de Beerzenaren, naar de rustzoekende wandelaars en naar de bosdieren die hun doorgang versperd zien. Van iemand die met een beul van een machine door kwetsbare natuurgebieden in Afrika en Zuid-Amerika scheurde, hoeven we waarschijnlijk weinig mededogen te verwachten met de Beerse flora en fauna. Maar dat de gemeente en andere instanties hier hun goedkeuring voor gaven, vind ik ronduit schandalig. Weg met dat hek!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden