Jeugdburgemeester Jip van de Loo met de geleende ambtsketen van burgemeester Judith Keijzers. Jip heeft veel zin in zijn taken.
Jeugdburgemeester Jip van de Loo met de geleende ambtsketen van burgemeester Judith Keijzers. Jip heeft veel zin in zijn taken. (Foto: )

Jip van de Loo (10) krijgt ambtsketen

Rens van Ginneken

Jeugdburgemeester Oirschot

Het werd nog een spannend avondje, woensdag 26 juni in de raadszaal van het gemeentehuis. Maar liefst zeventien kinderen dongen mee naar de titel 'Jeugdburgemeester Oirschot'. De selectiecommissie, onder aanvoering van de echte burgemeester Judith Keijzers, toverde uiteindelijk Jip van de Loo van basisschool De Plataan als winnaar uit de hoge hoed.

Oirschot - Judith Keijzers weet de spanning perfect op te voeren: "De nieuwe jeugdburgemeester zit niet op basisschool De Korenbloem en ook niet op De Linde. De jeugdburgemeester woont ook niet in Spoordonk of De Beerzen. De voornaam begint met een E of met een J…" Op dat moment staan er nog vier kinderen. Een goed moment om een einde te maken aan de 'suspense'. "Het komende schooljaar is Jip van de Loo de jeugdburgemeester van de gemeente Oirschot!" Jip straalt, met de geleende ambtsketen van Judith Keijzers om en vertelt met een brede lach: "Toen de burgemeester zei dat de voornaam ook met een J kon beginnen, dacht ik: ik maak nog kans."

Judith Keijzers onthult: "Al op de eerste dag van de sollicitatieprocedure zat om 20.45 uur de brief van Jip in de mail. Uit die brief bleek wel dat Jip héél gemotiveerd is. Bovendien zat er een uitstekende referentie bij." Secretaresse Mariëlle van de Moosdijk haalt de referentiebrief tevoorschijn van Annemarie van Aaken, directeur van De Plataan. Op het officiële briefpapier van de school beschrijft zij hoe empathisch Jip is en wat voor kwaliteiten hij bijvoorbeeld bezit als organisator en entertainer."

Zingen

"Ik heb er heel veel zin in. Spreken in het openbaar vind ik ook niet eng, ik doe dat graag", onthult Jip. Hij blijkt een heel sociale inborst te hebben. Zo gaat hij bijvoorbeeld weleens met zijn stereo naar JorisZorg, om daar liedjes te zingen voor de ouderen. En zijn juf Stijntje moest naar het ziekenhuis voor een blindedarmingreep. "Als ik jeugdburgemeester word, dan kom ik je een bloemetje brengen", had Jip haar beloofd.

Jip zal veel overleggen met Judith Keijzers over de invulling van zijn ambt. Zeker is dat hij bij veel gelegenheden aanwezig zal zijn, van Koningsdag en carnaval tot de Dodenherdenking. Het meest ziet hij uit naar de ontmoeting met Sinterklaas. Graag demonstreert Jip hoe hij deze wil begroeten: "Sinterklaas, namens álle kinderen van Oirschot wil ik zeggen dat het leuk is dat je er weer bent!" Over zijn beleid laat Jip nog niet teveel los. "Maar misschien moet ik met burgemeester Judith nog eens bekijken en overleggen of er wel voldoende speelmogelijkheden zijn in onze gemeente", zo onthult hij.

Er wordt voor Jip nog een ambtsketen op maat gemaakt, die wordt omgehangen bij de officiële start van zijn ambt, ergens aan het begin van het nieuwe schooljaar. Op de vacature reageerden twaalf meisjes en vijf jongens. Burgemeester Keijzers, het jongste gemeenteraadslid Kim Martens en de secretaresse van de burgemeester, Mariëlle van de Moosdijk spraken met alle kandidaten.

Meer berichten