Foto:

Oirschot Remembers

Van de redactie

Viering bevrijdingsdag 75 jaar geleden

In 2019 is Brabant 75 jaar bevrijd. Voor De Beerzen is dat op 22 september en voor Oirschot en Spoordonk op 24 oktober. Om dit bevrijdingsjaar te vieren organiseert de gemeente Oirschot van juli tot begin november allerlei activiteiten.

Oirschot - Uitgangspunt is het zichtbaar en beleefbaar maken van sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo houden we de herinneringen aan de oorlog levend en kunnen we de verhalen doorgeven aan nieuwe generaties. Een aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen, Museum de Vier Quartieren, Het Kapittel van Oirschot, Visit Oirschot, ondernemers en de gemeente Oirschot hebben hiervoor de handen ineen geslagen en een programma gemaakt. Een van de onderdelen van het programma is een belevenisvolle fietsroute. Deze fietsroute neemt je mee langs sporen uit en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Denk aan een oefenhaven voor Duitse piloten, de verscheidene plekken waar vliegtuigen zijn gecrasht, maar ook iconische plekken uit de Tweede Wereldoorlog: een beschadigde Basiliek, de beroemde splitsing waar nu de Grote Stoel staat en de brug bij de Spoordonkse Watermolen waar de bevrijders binnen trokken. Het boekje met de route en de indrukwekkende achterliggende verhalen en foto's is vanaf juli te koop voor 2 euro bij onder andere Visit Oirschot (Oude Raadhuis). Op de regenachtige zaterdag 4 mei jongst leden hebben een flink aantal leden van de heemkundekringen uit Oirschot en de Beerzen deze fietsroute als pilot gefietst. Er kwamen veel positieve en opbouwende opmerkingen binnen na deze dag met veel bruikbare tips. Momenteel is de organisatie bezig om de route nog meer verdieping te geven. Zo zijn er plannen om het schijnvliegveld beleefbaar te maken en om aan te sluiten bij de Liberation Route Europe door het plaatsen van een luisterzuil. Hierover wordt later meer bekend.

Er is in het kader van 75 jaar bevrijding een aantal interessante tentoonstellingen te zien in Museum de Vier Quartieren (vanaf 30 juni), Het Oude Kerkje (21 tot 26 september) en het Oude Raadhuis (vanaf 1 juli). De tentoonstellingen in de Vier Quartieren en Het Oude Kerkje bevatten allemaal sporen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Denk aan een bruidsjurk gemaakt van parachutestof, een radio verstopt in een tabaksdoosje en de kleding van een Duitse en Schotse soldaat. Ook is er een Houwitzer 25 pond's Brits kanon te bezichtigen in de tuin bij het Museum de Vier Quartieren. Daarnaast zijn er prachtige historische foto's te zien. Museum de Vier Quartieren is op 30 juni tijdens de opening van de tentoonstelling gratis te bezoeken. In het Oude Raadhuis krijgt het verhaal rondom de radio van Jan Beks een plek. Dit verhaal maakt onderdeel uit van de campagne van Brabant Remembers met 75 levensveranderende verhalen. Verhalen van mensen die in de oorlog op een keerpunt stonden in hun leven. Voor deze 75 verhalen zijn 'STILLEVENS' gemaakt door Studio Rocco Verdult; een maquette met een fragment uit het verhaal. Omroep Brabant heeft over dit verhaal een minidocumentaire gemaakt. De documentaire en het STILLLEVEN zijn vanaf juli te bekijken in het Oude Raadhuis. Voor meer informatie zie www.brabantremembers.com.

In de gemeente Oirschot is veel gebeurd in aanloop naar de bevrijding. Er is veel gevochten met Duitsers om ze terug te dringen. Er zijn dagboeken en ooggetuigenverslagen overgebleven uit die tijd die een goed beeld geven van de angst en het dagelijks leven tijdens de oorlog. Al deze bronnen zijn naast elkaar gelegd om een digitale tijdlijn te maken van de maanden september en oktober met op 24 oktober de bevrijding van de hele gemeente. Vanaf 1 juli te bekijken op www.tweedewereldoorloginoirschot.nl en www.tweedewereldoorlogindebeerzen.nl.

In de maanden september en oktober zijn er diverse momenten waarbij stil gestaan wordt bij 75 jaar vrijheid. Zo is er bij de jaarlijkse OIdtimerdag op 1 september extra aandacht voor militaire voertuigen en zal Santé oorlogsliederen ten gehore brengen. In de ochtend op 16 september rijdt er een historische voertuigen stoet vanuit de legerbasis in Oirschot richting Lommel. Het weekend van 21 en 22 september zullen er in de Beerzen activiteiten rondom de bevrijding plaatsvinden. En op 29 september vindt er een dienst met herdenking plaats. Op 24 oktober zal in Oirschot worden stil gestaan bij de bevrijding. Tot slot is er op 1 november voor de scholen (leerlingen van 10-14 jaar) een multimediaal 'Vrijland' concert in de bioscoopzaal van de Legerplaats. Het programma van festiviteiten en evenementen is nog in ontwikkeling. Houd daarom onderstaande website in de gaten:

www.oirschot.nl/75jaarvrijheid

Meer berichten