Column Rens

Topdag

Foto:

Als ik Christine Kouman, directeur van NFN, vereniging voor naaktrecreatie, moet geloven, is de blote borst aan een comeback bezig. Ik heb me er weleens over verbaasd. In de jaren '80 was topless zonnen zo'n beetje de norm. Bikinitopjes waren amper nog te koop. Ik herinner me nog dat mijn moeder in de jaren '70 al graag topless zonde, bijvoorbeeld in onze achtertuin. Iets wat in ons boerendorp nog niet echt de standaard was, te oordelen naar de buren die zó ver uit hun ramen hingen om het te kunnen zien, dat we weleens vreesden dat ze op hun stoepje zouden storten. Maar de verworvenheden van de seventies verdwenen weer. De laatste jaren zag je amper meer een vrouwenborst op het strand. Bij sauna's werden zelfs 'geklede dagen' ingevoerd. Volgens Kouman ligt het aan de gephotoshopte plaatjes op social media. Daardoor weten we niet meer hoe een echt vrouwenlichaam eruit ziet en schamen de dames zich voor een mogelijk scheve borst, of een grote tepel. "We doen het onszelf aan, vrouwen zijn kritischer geworden en zeggen: ik zou wel topless willen zonnen, maar ik heb niet zo'n mooie borsten…"

Alsof uiterlijke schoonheid de meetlat is om te bepalen of we ongekleed onder de koperen ploert mogen gaan liggen. Op mijn linkerbeen zit een flink litteken, een ander heeft een buikje, haar op de rug, borsten die wat meer zijn gaan hangen na diverse kraamperiodes, of wat putjes in de billen. Moeten we ons allemaal opsluiten in de kelderkast zodra de zon zich laat zien?

Maar, er is dus een kentering op komst, meent ook cultuurwetenschapper Charlotte Dwyer. Zij ziet mooie tegenbewegingen op Instagram, van vrouwen die zonder gêne vetrollen en beenhaar tonen. "Goed zo", zegt Dwyer. "Want al deze invloeden hebben een negatieve impact op ons gevoel van vrijheid. Laten we die verworven vrijheden vooral niet inleveren."

Ik vind het mooi: we moeten bij het zonnen niet onze eigen Taliban worden. De NFN riep er afgelopen zondag zelfs Nationale Toplessdag voor uit. Kouman rekende op een massale opkomst, want: "Er is topweer voorspeld!". Die mededeling zou onze vrouwen zomaar weer in verwarring brengen: met Rokjesdag draag je een rokje, dus met Topweer draag je een…?

Meer berichten