Uitbaters Erik Haenen en Marrick Verhoeven van De Kerk. Alwin Houwing ontbreekt op de foto. Marrick is de centrale man in Oostelbeers.
Uitbaters Erik Haenen en Marrick Verhoeven van De Kerk. Alwin Houwing ontbreekt op de foto. Marrick is de centrale man in Oostelbeers. (Foto: )

Balans tussen dorpshuis en feestzaal

Rens van Ginneken

De Kerk viert tweejarig bestaan

Twee jaar na de opening lijkt De Kerk Oostelbeers zijn plek in de gemeenschap veroverd te hebben. De gemeenschapshuisfunctie blijft leidend.

Oostelbeers - Na twee jaar hebben ze hun draai wel gevonden, de uitbaters van De Kerk Oostelbeers. "In april 2017 verliep onze vergunning voor De Leerfabriek in Oisterwijk, in juni konden Alwin Houwing en ik hier al beginnen", vertelt Erik Haenen. Al snel sloot ook Marrick Verhoeven zich aan, vanwege zijn achtergrond in de techniek een welkome aanwinst. "Ik heb ook nog werkervaring in het gevangeniswezen", zo lacht hij. "Die achtergrond is ook nuttig. Daar heb ik wel geleerd hoe je de-escalerend te werk gaat." Het kerkgebouw werd door het bisdom afgestoten in 2014 en kwamen er plannen voor een dorpshuis. Mede dankzij Stichting Dorpshuis Oostelbeers kwam de financiering rond, met eigen middelen, een injectie van de gemeente van 750.000 euro en inbreng van de uitbaters. Er werd flink verbouwd, met respect voor het monument, wat veel bewondering oogstte. Haenen daarover: "We hoopten op de 'wow factor'. Die bleek ook: wie voor het eerst binnenkomt is direct onder de indruk."

Humor

Het trio runt meerdere zaken. Zo werd in 2018 nog feestlocatie Inside geopend en binnenkort volgt nog het Keldercafé, beide in Oisterwijk. Verhoeven werd de centrale man in Oostelbeers. "Ik voel me hier thuis, vind het ook leuk om met de mensen te buurten. Ik ben zelf in een dorp opgegroeid, in Moergestel. Voor het jongere publiek hier was het even wennen dat wij duidelijke grenzen stellen, onder de achttien echt geen drank bijvoorbeeld en vernielingen worden niet getolereerd. Maar met humor valt veel te winnen. Als er iemand in de zaal staat te roken wordt er al gelachen als ik kom aanlopen en de sigaret gaat zonder gemor uit." De Heilige Drie-eenheid waarop De Kerk nu staat is: feestzaal, café met terras en speelgelegenheid én dorpshuisfunctie. Dat laatste was een strikte voorwaarde. "De feesten in de zaal bieden een goed verdienmodel, maar we willen zeker geen 'overkill' en voor de Oostelbeerzenaren is het vooral belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen. Inmiddels hebben we hier musicals, het carnaval, Beers' Gebuurt, Sinterklaas, darters, de vogelshow, uitvaarten en het gilde bijvoorbeeld. Voor de jeugd van vijftien tot achttien wordt deze week een feest georganiseerd, samen met het jongerenwerk", vertelt Haenen. Verhoeven over de samenwerking met de stichting. "Die voelt heel prettig en we hebben vertrouwen in elkaar, dat is een goed uitgangspunt." Ook Han Struijs van de stichting is content. ,,We horen wel in het dorp dat het café ruimere openingstijden mag krijgen. Ik denk dat we daar in gesprek wel uit komen. Verder is de overlast enorm teruggelopen, vergeleken met het voormalige gemeenschapshuis. Als straks het terras en de nieuwe woningen naast De Kerk af zijn, dan ziet dit stukje Oostelbeers er mooier uit dan ooit!"

Meer berichten