Groepsgewijs werden bezoekers rondgeleid om te bekijken hoe het klooster gerenoveerd wordt. De opkomst was overweldigend.
Groepsgewijs werden bezoekers rondgeleid om te bekijken hoe het klooster gerenoveerd wordt. De opkomst was overweldigend. (Foto: )

Ambities zichtbaar in het klooster

Rens van Ginneken

Open Dag Groot Bijstervelt

Vorige week werd de verbouwing van voormalig klooster Groot Bijstervelt opengesteld voor het publiek. De opkomst overtrof alle verwachtingen.

Oirschot – "We kunnen zonder meer spreken van een gróte belangstelling", kan Rikie Schellekens van bouwbedrijf Hazenberg aan de poort al onthullen. De Open Dag trekt uiteindelijk ruim 500 mensen. De Dag van de Bouw werd dankbaar aangegrepen om inzage te geven in de renovatie en verbouwing van het voormalig klooster van de paters Montfortanen. Groepsgewijs worden de bezoekers meegenomen voor een toer door het Rijksmonumentale hoofdgebouw. Veel potentieel geïnteresseerden voor de woon-zorgcombinatie komen een kijkje nemen, maar ook onder de Oirschotse bevolking leeft Groot Bijstervelt. Carolien Rieswijk uit Middelbeers kijkt nieuwsgierig rond in het 'gestripte' gebouw. "Ik heb hier twintig jaar geleden gewerkt, bij de paters in de keuken", vertelt ze. Op de bovenste verdieping komen ook appartementen. Dat kostte extra inspanning voor het bouwbedrijf, want de dakspanten moesten bijvoorbeeld op een creatieve manier worden verhoogd. Lèneke van der Velde kan als buurtgenoot gecategoriseerd worden. "Wát een project hè? Ik had niet in de gaten dat er binnen al zoveel gebeurd was. Mooi dat ze zoveel oude elementjes laten zitten."

Onstuimig vaarwater

Ze verwoordt het buurtgevoel over het eens zo serene klooster, dat na het vertrek van de paters ineens in onstuimig vaarwater kwam. "Straten werd in maart 2015 overvallen door de azc-plannen van de gemeente hier: de hele buurt was in rep en roer", herinnert ze zich. "Dat plan verdween, maar vervolgens verliep de verkoop problematisch. Het stond lang leeg en dreigde te verpauperen. Ik ben nu erg blij met deze bestemming van wonen en zorg, met behoud van het openbare park: de beste optie."

De verbouwing wordt ambitieus aangepakt, met stevige namen, zoals restauratiebedrijf Nico de Bont, die ook de restauratie van de Utrechtse Domtoren doet en Hylkema Erfgoed tekent voor de fraaie architectuur. In de Groot Bijstervelt BV zit onder meer Jumbo-topman en Oirschottenaar Ton van Veen. De voormalige 'Oostblokvleugels' maken plaats voor 'De Residentie', een statige nieuwbouw voor zelfstandige bewoning. Park en kapel blijven behouden en er komt een restaurant op het terrein. 'Het Koetshuis' wordt ingericht op tijdelijke bewoning voor revalidatiezorg. In het hoofdgebouw: 28 zorgwoningen met een 24/7 zorggarantie voor mensen met bijvoorbeeld geheugenproblematiek.

Cor van Beers van de BV legt uit: "Bij de aanbesteding waren wij eigenlijk de enige partij die aan alle voorwaarden voldeed, bijvoorbeeld met de maatschappelijke functie die Groot Bijstervelt moest krijgen en het park dat openbaar moest blijven." De eerste woningen, allemaal huurappartementen, worden april 2020 opgeleverd.

Meer berichten