Eigenaar Hans Merks is trots op het vernieuwde interieur van De Soepkom
Eigenaar Hans Merks is trots op het vernieuwde interieur van De Soepkom (Foto: )

De Soepkom strijkt neer in Oirschot

Rudi Muller

Keuze aan de Markt uitgebreid

Na zo'n vijf jaar geleden de deuren te hebben geopend in Son en Breugel, is sinds een dikke week ook het slot eraf bij de Oirschotse variant van De Soepkom. Aan de Koestraat 4A, waar voorheen Koffie en Co gevestigd was, openden Hans en Henny Merks op 7 juni hun tweede lunchroom.

Oirschot - Het echtpaar zit al meer dan twintig jaar in de horeca en maakte de eerste stappen in het ondernemerschap door het runnen van het Vestzaktheater, waarna een nieuwe uitdaging werd gevonden in de huidige formule. Het succes in hun geboortedorp smaakte naar meer en zo werd besloten om ook in Oirschot hun producten aan de man te brengen. Op de vraag waarom De Soepkom voor Oirschot heeft gekozen legt Hans uit: "Net als Son is Oirschot een gemoedelijk en bourgondisch dorp. Toen de kans zich voordeed om juist hier iets te openen, hoefden we daar niet lang over na te denken. De wens van de gemeente en andere ondernemers om in het gebied rondom de markt voor meer beleving te zorgen, is iets waar we graag aan bijdragen. Ik denk dat onze zaak uitstekend aansluit bij het huidige aanbod." Niet voor iedereen zal 'De Soepkom' een onbekende zijn want, zo vertelt Hans: "Onze gasten komen uit de wijde omgeving en zodoende ook uit Oirschot. We hebben al verschillende reacties gehad van mensen die het leuk vonden dat ze ons nu ook hier kunnen bezoeken."

Het zal geen verrassing zijn dat er soep wordt verkocht in de zaak, maar dat het echtpaar ruim vijftig verschillende zelfgemaakte soepen in het assortiment heeft mag bijzonder genoemd worden. Waar Hans zich met name op de keuken richt, maakt zijn vrouw Henny allerlei mediterrane oliën en azijn, die te vinden zijn in het kleine winkeltje voor in de lunchroom. Daarnaast kan ze haar kan haar creatieve ei kwijt in het samenstellen van kerstpakketten en het maken van de bijzondere cadeaubordjes. "Door alles zelf te maken, weten we precies welke ingrediënten er in onze producten zitten", vertelt Hans. Hij vervolgt: "Ik heb er een hekel aan om voor de gek te worden gehouden, dus doe ik dat ook niet bij anderen. Geregeld staat hij op om iets te pakken en te laten zien en over alles vertelt hij met evenveel passie en enthousiasme. Bijna alle ingrediënten komen van boeren en slagers uit de streek, die hij kent en waar hij heeft gezien hoe het product tot stand is gekomen.

Het vernieuwde interieur, in combinatie met het winkeltje, geven De Soepkom een landelijke en gemoedelijke uitstraling. Hans en Henny willen het de gast naar de zin maken en dat merk je direct als je binnen stapt. Uitgepraat over het concept raakt Hans in ieder geval nooit, dus de drempel om eens binnen te stappen, rond te kijken en wat te proeven is niet hoog. De Soepkom is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Meer berichten