De Dames

Foto:

De Nederlandse televisie hangt van imitatie, eindeloze herhaling en pure wansmaak aan elkaar. Max Vakantieman, waarin de succesnummers van Frits Bom anno 1536 nog eens worden afgestoft. In Spanje laat je Nederlandse vakantiegangers op de kaart aanwijzen waar ze verblijven en dan komen ze uit bij Finland: dat werk. Ik volg al jaren 'First Dates', van de Britse tv, wat ik geweldig innemend en authentiek vind. Nu is er ook een Nederlandse variant, die pijnlijk faalt in het kopiëren, met slechte matches, een irritante gerant met gladde praatjes, in een grauwe loods die eerder aan een drugslab doet denken dan aan een liefdesrestaurant. In Idioten Op De Weg worden we getrakteerd op een eindeloze reeks Russische ongelukken uit 1994 en Sluipschutters haalt nog niet het niveau van de kelder van Toren C.

Tekenend voor de steeds verdergaande debilisering van ons tv-aanbod vind ik wel Lange Frans. Dat was al niet best, tien jaar geleden, maar na lange Frans kwam Medium Frans met de voorspelling dat zijn bankrekening nog verder zal floreren. Wat is het einde van dit devaluatieproces: Kabouter Frans?

Gelukkig hebben we nu het WK Voetbal voor Vrouwen. Persoonlijk geloof ik er niks van dat onze Dames wel even wereldkampioen gaan worden. Ik zag ze in de pot tegen Nieuw-Zeeland vooral tegen zichzelf vechten, met slechte passes, slordig balverlies en linies die niet goed op elkaar aansluiten. Toch is een kwart-, misschien zelfs een halve finale nog wel haalbaar, maar op het moment dat ze de VS tegenkomen, kunnen onze dappere Leeuwinnen net zo goed direct de rolkoffertjes gaan inpakken vrees ik. Wat verder duidelijk wordt tijdens dit WK is dat deze sport voor vrouwen nog volop in ontwikkeling is en het ene land investeert daar veel serieuzer in dan het andere. Met nu nu nog belachelijke niveauverschillen tot gevolg. Schrijnend voorbeeld daarvan was het arme Thailand, met 13-0 afgeslacht door de VS. De Amerikaanse vrouwen juichten veel te dramatisch enthousiast bij elk doelpunt, tegen een arm Aziatisch elftal van het niveau Dames Veteranen 2 van Schin op Geul. Of ze weer wereldkampioen worden, daar heb ik Medium Frans nog niet over gehoord.

Meer berichten