De vier jubilarissen op een rij
De vier jubilarissen op een rij (Foto: )

Biljartvereniging 't Vrijthof Libre viert 85 jarig bestaan

Biljartvereniging 't Vrijthof Libre heeft vorige week zaterdag de jaarlijkse feestdag gehouden en dit jaar was het extra bijzonder; de vereniging bestaat namelijk 85 jaar. Alle leden werden om 18.00 uur verwacht om gezamenlijk te dineren. Vervolgens kon de wedstrijdcommissie beginnen met de prijsuitreiking van onderlinge competitie. Deze competitie was gewonnen door Jos van Haren, die de prijs uitgereikt kreeg door Peter Kreijveld, kampioen in 2018. Daarna werd de microfoon gegeven aan voorzitter Henk van der Leeden. Hij begon met de huldiging van de jubilarissen.

70 jaar lid: Nol van Straten

Met zijn 16 jaar (1949) werd Nol al lid van een biljartvereniging. Toendertijd werd er altijd veel gekaart en gebiljart in café de Woudgalm, waar de biljartvereniging toen thuis was.

Nol heeft de verhuizing van de Woudgalm naar café t Vrijthof in 1954 volledig meegemaakt omdat hij toen verkering had met Annie Smetsers, de dochter van de familie smetsers. De loopbaan bij BV t vrijthof van Nol van straten heeft de vereniging goed gedaan. Met zijn 27 jaar (1960) is Nol voorzitter geworden en dat heeft hij met vol ambitie en inzet tot 2005 volgehouden. Hij was er altijd, bij elk biljarttoernooi van de vereniging. In het jaar 1999 werd zijn voorzitterschap beloond met de Penning van Verdiensten die uitgereikt werd door burgemeester Speetjens voor het 50-jarig lidmaatschap en 40 jaar voorzitterschap. Met de jaarvergadering in 2005 gaf Nol het voorzitterschap over aan de huidige voorzitter Henk van der Leeden. Nol werd benoemd tot erevoorzitter. Ook had hij zijn inbreng bij het organiseren van de jaarlijkse feestdag.

50 jaar lid: Frans van Lijssel

Frans werd in 1969 lid van de vereniging, hij was toen 26 jaar. De biljartclub had in '80 ook een voetbal elftal, daar deed Frans fanatiek aan mee. Hij had ook altijd om na zijn biljartwedstrijd op dinsdagavond een kaartje mee te leggen. Frans heeft zich altijd volledig ingezet door mee te doen aan het tellen en schrijven van biljartwedstrijden, zowel in de onderlinge competitie als bij toernooiwedstrijden.

25 jaar lid Frans Smetsers

Frans zou in totaal misschien wel wat langer lid zijn geweest, maar hij is er een tijdje tussenuit geweest bij overname van café de Woudgalm. Frans staat samen met zijn Petri als kasteleinspaar altijd achter de vereniging. Hij heeft ook nog teamwedstrijden voor het district gespeeld en is ook reservelid bij Kempisch Recreant biljarten. Frans heeft een nationaal finale 3e klasse libre klein gespeeld in Lelystad en is zowel vaste deelnemer aan Penthalon in Liempde (waarbij in 2018 kampioen werd) als aan het biljarttoernooi met alle kasteleins in café de Woudgalm. Vanaf 2014 is hij medebestuurslid geworden, en heeft altijd goede inbreng naar de vereniging toe en is een gastvrije kastelein.

25 jaar Lid Leo Smetsers

Leo werd lid in 1994 had de vijftigjarige leeftijd al bereikt (58 jaar). Hij kwam van een andere biljartvereniging af, namelijk café 't Zand, waar hij zijn wedstrijden altijd gespeeld heeft. De vereniging heeft een goed lid aan Leo. Hij heeft zich altijd volledig zich ingezet voor KNBB, zowel bij teams als PK wedstrijden. Ook heeft Leo ook jaren meegedaan aan de onderlinge competitie. Maar toen de vereniging lid werd van het Kempisch Recreant biljarten, zag hij het wel zitten om de wedstrijden overdag te gaan spelen. Waaronder bij de Oirschotse kampioenschappen, waar Leo al meer dan 20 keer aan heeft deelgenomen. Hij behaalde hierbij in 1999 en 2000 het kampioenschap.

Na de huldigingen was het nog gezellig samenzijn.

Meer berichten