Ralf Smetsers zet als Galactixx alles in om zijn tomeloze energie op zijn publiek over te brengen. Het gaat wereldwijd hard met zijn bekendheid.
Ralf Smetsers zet als Galactixx alles in om zijn tomeloze energie op zijn publiek over te brengen. Het gaat wereldwijd hard met zijn bekendheid. (Foto: )

Ralf is er nu helemaal klaar voor

Rens van Ginneken

Hardstyle-act Galactixx gaat 'ineens' hard

Miljoenen streams op Spotify en hij wordt internationaal steeds vaker geboekt. Ralf Smetsers, dj uit Middelbeers en bekend als Galactixx, ziet zijn ster snel rijzen in de hardstyle wereld. Met zijn hardstyle-act Galactixx maakt hij nu snel naam. Smetsers werkt er hard voor, maar geniet ook met volle teugen dat hij zijn fans weer ontmoet tijdens dit festivalseizoen.

Middelbeers - Tien jaar geleden fantaseerde hij nog voorzichtig over een carrière als drummer, maar nu maakt hij snel furore met zijn hardstyle-act Galactixx. Ralf Smetsers, achter zijn altijd stand-by Apple notebook: "Zelf vind ik het soms ook nog bizar hoor. Nu ben ik bijvoorbeeld ineens 'booming' in Duitsland."

Streamingcijfers

Daar zijn de hardstylefans nog meer 'dedicated' dan hier. De komende weken heb ik daar inmiddels al weer minstens acht optredens staan. En als ik dan de streamingcijfers zie van mijn nummers op Spotify: één miljoen, twee miljoen. Ik schrik daar zelf bijna nog van. Bij mijn boekingsbureau komen nu ook aanvragen vanuit de hele wereld binnen."

Emotioneel

Hij vervolgt: "Laatst vroeg ik mijn fans op Instagram eens waar ze eigenlijk vandaan komen. Dat gaat echt van de VS, tot Australië en Indonesië bijvoorbeeld. Fascinerend waar mensen Galactixx allemaal weten te vinden blijkbaar. Ik krijg ook weleens aangrijpende berichtjes. Zoals van een jongen die in een diep dal zat en erover dacht er een einde aan te maken. Die schrijft dan dat hij door mijn muziek de kracht vond om door te gaan."

Gewone jongen

Of mensen die vele uren reizen om mij te zien en dan helemaal emotioneel worden bij mijn optreden. Ik vind dat soms best lastig te bevatten, weet je. Ik ben maar een gewone jongen, uit het gewone Middelbeers, die gewoon iets probeert te maken wat anderen ook vet vinden", aldus Ralf.

Geen doemscenario

Galactixx startte zo'n vijf jaar geleden als duo. Smetsers' draaipartner en vriend Freek den Otter besloot echter in oktober 2018 dat hij ermee wilde stoppen. Smetsers: "De dj-wereld is best onzeker, je bent altijd net zo goed als het laatste wat je hebt gemaakt, het is hard werken en je moet maar afwachten wat het seizoen brengt. Dus ik snap zijn beslissing, hoe jammer ik het ook vind. Na Freeks vertrek merkte ik pas goed hoe sterk mijn 'drive' is en hoezeer ik wilde dat Galactixx zou slagen."

Blijven groeien

Een doemscenario als dat van dj Avicii, die opbrandde omdat hij het maken van muziek fantastisch vond maar alles eromheen haatte en in 2018 een einde aan zijn leven maakte is voor Smetsers ondenkbaar. "Ik schrok er toen enorm van: hij was wel een grote inspirator voor me. Maar zoiets zie ik bij mij echt niet gebeuren: voor mij is dit is echt mijn alles en ik geniet juist enorm van de spanning en het optreden. Als ik dat niet zou hebben, zou ik wel voor een baas werken natuurlijk. Het is ook fijn te merken dat ik steeds blijf groeien. Ik voel dat ik er nu wel helemaal klaar voor ben."

Brennan Heart

Enkele jaren geleden werd Galactixx opgepikt door de wereldwijd bekende hardstyle-dj Brennan Heart. Smetsers over die samenwerking: "Hij is wel een van allerbelangrijkste mensen in mijn carrière. Hij zag iets in mij en samen hebben we de nummers 'Dreamer' en 'Partyfreak' opgenomen.

Het was een droom die uitkwam, om met hem te kunnen werken, ik was altijd al fan van hem. Hij opent deuren voor me, maar ik kan hem ook gewoon bellen als ik ergens mee zit. Dat is veel waard, ik beschouw hem zeker als een vriend nu."

Nieuw seizoen

En zo ontwikkelt zijn carrière zich verder en verder. Hij onthult: "Voorheen draaide ik veel werk van andere bekende dj's. Dat doe ik nog steeds wel, maar inmiddels draaien andere bekende dj's ook weer werk van mij." Voor het antwoord op de vraag uit hoeveel tracks dat eigen repertoire eigenlijk bestaat, moet hij weer even zoeken op zijn Apple. "Tjee, zestien alweer. Dat had ik niet eens in de gaten."

Energie

Over het heden: "Het nieuwe seizoen is net begonnen. Ik kijk weer uit naar de ontmoeting met mijn fans op alle festivals, ik ga er weer vol tegenaan om mijn energie over te brengen. Vaak blijf ik zelf ook een hele dag op zo'n festival, het geeft mij ook weer energie. Dan ben ik het meest gelukkig, met mijn vrienden om me heen."

Amerikaanse zanger

Over het vervolg: "Momenteel ben ik bezig met het derde nummer dat ik samen met de Amerikaanse zanger Weldon schreef. Een leuke, heel inspirerende samenwerking is dat: we sturen ideetjes naar elkaar, reageren daar weer op. Het nieuwste nummer heet 'Feel like home'. Dat is heel toegankelijk, heel euforisch en met wat meer emotie dan mijn andere, wat hardere werk. Het management heeft er veel vertrouwen in, ik ook trouwens", aldus Smetsers.

Supporten

Zijn vader Karl stapt de huiskamer in. Deze kent zelf ook een behoorlijk succesvolle muzikale loopbaan, in tal van top-40 bands. "Vroeger hielp ik hem vaak met opbouwen en supporten, maar nu is het meer andersom", lacht Ralf. Vader Karl, ook met een brede lach: "Het is ook muziek, maar weer een heel ander wereldje dan waarin ik speel. Maar ik geniet er wel van dat de rollen nu zijn omgedraaid!"

Ralf Smetsers is als Galactixx in de regio nog te zien op 13 juli tijdens Daydream Festival op Aquabest, Eindhoven.

http://www.galactixx.com/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden