In herinnering aan Janus van de Ven

Ad, voorheen Janus, van de Ven zou 1 juni 100 jaar zijn geworden.
Ad, voorheen Janus, van de Ven zou 1 juni 100 jaar zijn geworden. (Foto: )

Zaterdag 1 juni is het precies 100 jaar geleden dat in de Molenstraat Janus van de Ven werd geboren. Zijn vader was Bert van de Ven en hij werkte op het gemeentehuis, omdat hij in het bezit was van een typdiploma.

Oirschot - Zijn moeder was Fien van de Ven – van Eerenbeemd en zij had in de Molenstraat een winkeltje in gruttersartikelen en koloniale waren.

De kleine Janus groeide op en besloot op 18 jarige leeftijd om dansleraar te worden. Hij ging op les in Utrecht en behaalde in 1939 zijn diploma dansleraar. Dat was voor hem meteen aanleiding om zijn voornaam Janus te verruilen voor Ad en hij ging dan ook verder als 'dansschool Ad van de Ven'. De eerste lessen die hij gaf, vonden plaats in de voormalige synagoge. Wellicht een beetje pikant voor die tijd, maar op de danslessen hadden katholieken, protestanten en joden toegang. Dat was tegen het zere been van de toenmalige deken-pastoor Th. De Vries. De deken deed zijn best om de danslessen te ontraden, maar dat werkte eerder averechts, temeer omdat de burgemeester hem volop steunde. Na de tweede wereldoorlog verhuisde Ad met zijn gezin naar Best en bleef daar wonen tot zijn overlijden in 1978.

Zijn nazaten, 12 kinderen, 22 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen komen met hun gezinnen zaterdag 1 juni naar Oirschot om de 100e geboortedag van vader en opa met elkaar te vieren. Zij zullen een wandeling maken langs de plekken waar de familie in Oirschot heeft gewoond en daarna bij De Beurs het glas heffen.

Meer berichten