Strijp-S is in Eindhoven dé plek voor kunst, design, restaurants, stadstuinen, evenementen en veel meer. FOTO: VisitBrabant.
Strijp-S is in Eindhoven dé plek voor kunst, design, restaurants, stadstuinen, evenementen en veel meer. FOTO: VisitBrabant. (Foto: )

Dé 9 culturele hotspots van Brabant

VisitBrabant

Volgens de lokale bewoners

Inspirerende plekken met een bijzonder verhaal: Noord-Brabant kent er genoeg. Onze locals delen hun 9 favoriete culturele hotspots: soms verscholen en soms niet te missen.

1. Het Speelhuis: van monumentale kerk tot theater

Volgens local Rob is dit dé must-see van Helmond: "Voor mij is dit het mooiste plekje van de stad. Wie Helmond bezoekt, mag Het Speelhuis niet missen." De voormalige kerk in Helmond is prachtig verbouwd tot theater van de stad.

2. LocHal: "Deze plek ademt historie"

De plek waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden is omgetoverd tot ontmoetingsplek, bibliotheek en muziekzaal. "Wie de LocHal op de Tilburgse Spoorzone betreedt, kijkt zijn ogen uit. Deze plek ademt historie," aldus Local Jeroen. De LocHal werd dit jaar derde voor de architectuurprijs Gebouw van Jaar.

3. Ontsnappen uit de Koepelgevangenis...

De Koepelgevangenis is een van de hotspots van Breda. En je kunt er een Prison Escape kunt beleven "Een fantastische ervaring, waarbij je je 3 uur laat opsluiten in een echte gevangenis," aldus Local Florence. "Alle (80!) acteurs zitten uitstekend in hun rol en de weg naar je cel is net echt."

4. Het Werkwarenhuis in 's-Hertogenbosch

Waar 100 jaar lang een fabriek in bedrijf was, daar is nu een geweldige culturele hotspot. Het Werkwarenhuis op het terrein Tramkade in s-Hertogenbosch. "Niet alleen een geweldige plek voor fotografen, je kunt er ook heerlijk eten. En vergeet niet om designshop Social Label te bezoeken," aldus Local Arno.

5. Zie kadertekst naast foto.

6. Stadspaleis Markiezenhof: "Je raakt er niet uitgekeken"

Vanaf 1485 tot 1727 doet het Markiezenhof dienst als adellijk woonpaleis van de heren en later markiezen van Bergen op Zoom. In 1968 is besloten het gebouw open te stellen voor publiek en er een museum te vestigen. Local Marlies: "Ben je in Bergen op Zoom, dan moet je zeker het oudste stadspaleis van Nederland bezoeken."

7. Een museum op Vincent's geboortegrond

Waar zijn geboortehuis stond, is nu het Vincent van GoghHuis. Local Ingrid: "Je leert niet alleen over de beginjaren van zijn leven, maar vindt er ook werk van andere kunstenaars die geïnspireerd zijn door Van Gogh." Het Van GoghHuis is een van de locaties waar je in zijn voetsporen kunt treden.

8. Het Gouverneurshuis in Heusden

"Als je binnenkomt, betreed je bijna een andere wereld," aldus onze local Hildo. Het Gouverneushuis was ooit de pastorie van de N.H. Kerk en werd later de ambtswoning van de gouverneur van de vesting Heusden. Nu is het dé plek waar de geschiedenis van Heusden en omstreken tot leven komt, met een eigen vaste collectie en verrassende wisselexposities.

9. Museum De Pont: een voormalige wolspinnerij

"Alleen al het prachtige kunstwerk bij de ingang is een reden om Museum De Pont te bezoeken," aldus local Florence. Ook in het museum zelf kan de hebber zijn hart ophalen. "Je ziet moderne en hedendaagse kunst, met veel diversiteit.

Meer berichten