Vervoer voor leerlingen TaalBOS dankzij Oirschotse bedrijven


Vervoer voor leerlingen TaalBOS dankzij Oirschotse bedrijven

Het onderwijs heeft regelmatig te maken met leerlingen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Ook op de basisscholen in de gemeente Oirschot zitten kinderen die Nederlands als tweede taal spreken en hierin een grote achterstand hebben ten opzichte van hun klasgenoten. Het zijn veelal kinderen van asielzoekers met een definitieve verblijfsvergunning of van arbeidsmigranten. Het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal is essentieel voor het goed kunnen volgen van onderwijs. Daarom is Stichting Katholiek Onderwijs de Beerzen Oirschot en Spoordonk (SKOBOS) in 2016 gestart met een speciale taalklas: TaalBOS.

Momenteel gaan acht leerlingen twee dagen per week naar de NT2-klas op Kindcentrum de Plataan. Het zijn kinderen van verschillende leeftijden, uit verschillende landen en met verschillende niveaus. Bij TaalBOS leren ze de Nederlandse taal, maar ze werken ook aan hun sociaal emotionele ontwikkeling, integratie en participatie. Op de andere drie dagen zitten de kinderen in hun eigen groep op hun eigen school. Omdat het vervoer naar TaalBOS voor de ouders lastig te organiseren is, doet SKOBOS dit zelf. Met financiële hulp van De Meeuw, Rabobank Regio Eindhoven en T.I.B. Verouden BV heeft zij een personenbus aangeschaft waarmee de kinderen de komende jaren veilig vervoerd worden naar TaalBOS. Aan het eind van de schooldag worden ze daar ook weer mee naar huis gebracht. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid verbinden de Oirschotse bedrijven graag hun naam aan dit project en dat is op de achterkant van de bus ook te zien. Zij onderschrijven allen dat de kinderen een grotere kans hebben op succesvolle schoolprestaties in de toekomst door het onderwijs in de NT2-klas.

Stichting Katholiek Onderwijs de Beerzen Oirschot en Spoordonk (SKOBOS) is een proactieve, moderne en financieel gezonde organisatie voor primair onderwijs en kinderopvang in de gemeente Oirschot. SKOBOS telt 1.220 leerlingen en 115 medewerkers verdeeld over vijf scholen, die zich ontwikkelen naar kindcentra: Basisschool de Beerze in Oost-, West- en Middelbeers, Kindcentrum AvontuurRijk, Kindcentrum de Linde en Kindcentrum de Plataan in Oirschot en Speelleerplein de Fonkeling in Spoordonk.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden