Vrijwilligers en organisaties in de weer


Miriam Termeer van het platform Oirschot dementievriendelijk
Miriam Termeer van het platform Oirschot dementievriendelijk

Vrijwilligers en organisaties in de weer

Van de redactie

Aandacht voor dementie in Oirschot

Tot en met 29 mei aanstaande staat de simulatiecabine van Into D'mentia weer in Oirschot. In de cabine is het mogelijk om te beleven wat iemand met dementie dag in dag uit meemaakt. Hierdoor worden signalen van dementie eerder herkend en is er meer bewustwording voor de impact van dementie. Zo wordt Oirschot nog dementievriendelijker.

Oirschot - De cabine is op dinsdag 30 april in gebruik genomen. Dankzij de Lionsclub Best Oirschot, Amaliazorg, Joris Zorg, Rabobank en de gemeente Oirschot én dankzij de inzet van veel vrijwilligers kunnen deelnemers kosteloos gebruik maken van de cabine.

Aanmelden om de cabine te bezoek kan helaas niet meer, maar er zijn dit jaar nog veel meer activiteiten. Veel mensen met dementie in Oirschot hebben steun van mantelzorgers en vrijwilligers. Daarom is er dit jaar extra aandacht aan deze doelgroep. Tijdens de aftrap van het dementievriendelijke jaar afgelopen dinsdag bij Joris Zorg kwam mantelzorger Hans van de Ven vertellen over zijn ervaringen. Hij vroeg vooral aandacht voor het verminderen van het aantal loketten waar iemand terecht kan om hulp of ondersteuning te krijgen. Daarna kwam vrijwilligster Liesbeth op ’t Hoog aan het woord. Zij heeft in haar thuissituatie ondervonden wat de meerwaarde is van een vrijwilliger voor iemand met dementie en zijn omgeving. Daarom bezoekt ze nu zelf op vrijwillige basis mensen met dementie via de Vrijwillige Mantelzorg Best Oirschot Son en Breugel. Zo ondersteunt zij mensen met dementie, ontlast zij mantelzorgers en biedt ze een welkom luisterend oor.

De activiteiten om meer aandacht te krijgen voor dementie in Oirschot zijn geïnitieerd door de Lionsclub Best Oirschot. Zij doen dit tot het einde van het jaar. Daarna neemt het platform Oirschot dementievriendelijk het stokje over. In het platform zijn Oirschotse organisaties verenigd die een hart hebben voor dementie. Miriam Termeer is de kartrekker en zij bedankte de Lionsclub voor het initiatief. Het platform gaat zich de komende tijd richten op trainingen voor verenigingen en winkeliers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden