'Hoe veelzijdig wil je 't hebben?'


Het schilderwerk van Maayke Stoffelen is herkenbaar aan de vaak lichte en levenslustige toets. Daarnaast is het vooral zeer divers.
Het schilderwerk van Maayke Stoffelen is herkenbaar aan de vaak lichte en levenslustige toets. Daarnaast is het vooral zeer divers. (Foto: )

'Hoe veelzijdig wil je 't hebben?'

Rens van Ginneken

Beerse kunstenares exposeert

De Middelbeerse kunstenares Maayke Stoffelen (59) schildert en tekent al een leven lang, maar pas deze maand heeft ze haar eerste exposities. Haar werk heeft een lichte en levenslustige toets en zo vertelt ze ook over haar passie.

Middelbeers – "Ja, het is misschien wel bijzonder dat ik al zo lang schilder, maar nog nooit exposeerde", zo opent Maayke Stoffelen. "De onzekerheid over hoe mijn werk ontvangen zou worden, was altijd wel een dingetje", zo onthult ze. Haar woning op park Stille Wille is dan eigenlijk weer bijna een galerie in het klein: waar je ook kijkt, je komt haar werk overal tegen. Wat vooral opvalt is de grote diversiteit in haar werken. Er zijn zeer levensechte portretten, olijke schilderijen van koffiekopjes, mooi uitgebalanceerd abstract werk, een schilderij in de stijl van Jeroen Bosch en bloemenwerk dat joyeus van het doek spat. "Ja, hoe veelzijdig kun je 't hebben hè? Ik probeer er altijd voor te zorgen dat mensen blij kunnen worden van mijn werk, maar ik wil ook ruimte laten voor verwondering en eigen invulling."

Crea-juf

Ze groeide op op De Spreeuwel in Westelbeers, waar haar vader directeur was. "Ik was een echt buitenkind, was altijd in de tuin of in het bos te vinden. Dan zat ik weer in een boom of zo, haha. Ik heb een hele carrière in het onderwijs achter de rug, met 25 dienstjaren op de Antonius basisschool in Oostelbeers en daarna nog jaren op de Plataan in Oirschot. Uiteraard was ik de 'crea-juf'. Ik genoot met volle teugen van de kunstlessen, het schilderen en het knutselen met de kinderen. Mijn klas kende natuurlijk Kadinsky en Corneille! Ik heb het al die jaren met hart en ziel gedaan. Inmiddels heb ik mijn draai wel weer gevonden, maar nog bijna dagelijks mis ik wel het contact met de kinderen. Nu ben ik elke maandag creatief begeleider bij Amarant. Een hele andere doelgroep weer, maar ik geniet ervan van om deze mensen, vaak met een vorm van autisme, te stimuleren en te zien groeien."

Ondanks haar talent had Maayke nooit de intentie om prof te worden, maar was er wel steeds de drive om zichzelf te verbeteren. "Ik heb ook vaak les gevolgd, bijvoorbeeld met olieverf bij Marlies Vonk in Oirschot. Nu schilder ik in acryl. Abstract vind ik de grootste uitdaging en ook erg leuk om te doen. Voordat ik dan tevreden ben… Terwijl ik een figuratief portret soms in een middag doe. Ook het schilderen vanuit de natuur blijf ik mooi vinden. Maar ik zal me nooit tot één stijl beperken: die diversiteit heb ik blijkbaar toch nodig", zo lacht ze tussen werken van apen uit Sri Lanka en een werk vrij naar de Amandeltak van Vincent van Gogh. "Wat ik nog zou willen, op schildersvlak? Weet je, ik zat laatst te denken, wat zou het mooi en eervol zijn om eens een herinneringsopdracht te maken voor iemand", zo besluit ze met een glimlach.

Tot 2 juni te zien bij de Expositie Amateurkunst Oirschot in de Sint-Petrusbasiliek, gratis te bezoeken op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden