Europese interesse in de Kleine Beerze


De delegatie aan De Donk, wachtend op een sapje dat wordt ingeschonken door Riky de Veth en Bart Mourits.
De delegatie aan De Donk, wachtend op een sapje dat wordt ingeschonken door Riky de Veth en Bart Mourits. (Foto: )

Europese interesse in de Kleine Beerze

Rens van Ginneken

Delegatie bezoekt beekdalproject

Een stevige delegatie van lokale, provinciale en Europese politici van het CDA bezocht dinsdagmiddag in Vessem een onderdeel van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze, een bijzondere samenwerking tussen boeren en burgers. Om het beekdal agrarisch, mét oog voor biodiversiteit te ontwikkelen.

Oirschot/Eersel – Veel landelijker dan op De Donk in Vessem krijg je het niet. Een kronkelend wegje door een lommerrijk landschap, met links en rechts akkers en weilanden. Daarachter kabbelt de Kleine Beerze richting Middelbeers. In dit verstilde decor duikt plots een colonne auto's op, met daartussen de campagneauto van Tom Berendsen, CDA-kandidaat voor het Europees Parlement. Binnen een mum van tijd staan er een kleine twintig mensen in het malse gras, rondom een verplaatsbare houten picknickset. "De tafel is niet toevallig rond", zo vertelt certificaathoudster Riky de Veth: "Hij staat voor de dialoog tussen boeren en burgers in dit project." De politieke kanonnen, waaronder Europarlementariër Lambert van Nistelrooije en Eurokandidaat Tom Berendsen proosten met een lokaal vruchtensapje op een vruchtbare bijeenkomst.

Verdienmodel

De Landcoöperatie is een ambitieus project voor boeren die gronden kunnen pachten voor landbouw 'onder voorwaarden' en betrokken burgers die vooral biodiversiteit voorstaan en met de aankoop van certificaten in het project zeggenschap krijgen over de invulling van de gronden. Er doen sinds 2013 een achttal boeren mee, deels biologisch, deels met gangbare akkerbouw. Riky de Veth: "Ik heb totaal geen boerenachtergrond, maar wel veel interesse in hoe onze voedselproductie. Nu kan ik meekijken én beslissen." Het resulteerde her en der langs de oevers van de Kleine Beerze al tot meer variatie in gewassen en, voor het dierlijk leven interessante, bloemrijke akkerranden. Het hele proces is, ondanks succesjes, er wel eentje van een lange adem.

Korte keten

Biologisch glastuinbouwer Jorrit Jonkers uit Middelbeers past enthousiast een 'korte en duurzame keten' toe, met gebruik van geitenmest van een collega in de buurt, waarvoor deze weer compost uit de kassen terugkrijgt. Hij had zowel positieve ervaringen als leermomenten. "De pachtprijs ligt hoog, waardoor het lastig is om een goed verdienmodel te creëren. We ontdekken per stap. Zo lagen er ook plannen voor verkoop van streekproducten, maar dat liep vast op logistieke problemen. De beperkingen in wat er verbouwd mag worden zie ik vooral als positief: het maakt je creatief in het zoeken wat wél mogelijk is," betoogt de pachter. De politici lijken positief. Berendsen:"'Een mooi initiatief, al was het maar vanwege de broodnodige dialoog tussen boeren en burgers én hier kunnen gangbare en biologische landbouw van elkaar leren. We zijn wereldwijd koploper in landbouwinnovatie. Om die positie te behouden hebben we al deze bedrijven hard nodig!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden