Dagje cultuur bij De Korenaar


Mark Notten van Visit Wieke op de gaanderij van molen De Korenaar uit 1857, waar op 19 mei ‘Meet me @ the Mill’ plaatsvindt.
Mark Notten van Visit Wieke op de gaanderij van molen De Korenaar uit 1857, waar op 19 mei ‘Meet me @ the Mill’ plaatsvindt. (Foto: )

Dagje cultuur bij De Korenaar

Rens van Ginneken

De molen pakt uit

Met het nieuwe evenement 'Meet me @ the Mill' wordt op zondag 19 mei een bijzonder Cultuur en Erfgoedfestival gepresenteerd. Onder meer het Open Nederlands Kampioenschap Langzaam Pijproken, een kunstexpositie en Liedertafel Santé zijn op deze dag de trekpleisters bij deze bijzondere Oirschotse korenmolen. Uiteraard is de molen zelf ook te bezichtigen.

Oirschot – Sinds oktober 2018 is een geheel nieuw concept in werking gegaan voor de karakteristieke Oirschotse molen De Korenaar, anno 1857. Onder de naam 'Visit Wieke' worden er weer allerlei evenementen georganiseerd door de eigenaars Henriette Verbruggen en Mark Notten. "De molen is weer echt centraal komen staan', zo legt Notten uit. 'Sinds oktober hebben we het al behoorlijk druk gehad met allerhande evenementen en feesten", aldus Notten. Op de achtergrond gaat zijn partner Henriette onverdroten verder met het schilderwerk aan de houten achtergevel. Een kleine rondleiding leert dat het pand behoorlijk onder handen is genomen en een smaakvolle inrichting kreeg. Ook de tuin is nu nadrukkelijk betrokken bij het geheel, met een gezellig terras aan een groene tuin. "We hebben er veel werk in gestoken. Veel kleinere dingen doen we zelf, maar soms moet er een bouwbedrijf worden ingeschakeld. We zijn Rijksmonument, dus we zijn ook gehouden aan de bevindingen van de Monumentenwacht", vertelt Notten.

Erfgoed

Bij het nieuwe evenement 'Meet me @ the Mill', op zondag 19 mei, is er volop aandacht voor deze molen en de molenaarstraditie. Maar ook immaterieel erfgoed komt aan bod, na de officiële opening om 12.00 uur door wethouder Piet Machielsen. De traditie van het jenever stoken staat in de spotlight dankzij medewerking van een aantal stokers uit Dordrecht. Het eerder bij Hof van Solms gehouden Open NL Kampioenschap Langzaam Pijp Roken, vindt nu ook bij de molen plaats. "Dat wordt vanaf 13.30 uur gehouden met maar liefst zestig deelnemers uit de Benelux en Duitsland. Er wordt gerookt met een klein pijpje en een grote Stanwell. Dat is echt wel een hele serieuze, grote wedstrijd, vanuit de Nederlandse Pijprokers Federatie", verzekert Notten. Het programma omvat verder nog rondleidingen door de molen, optredens van Liedertafel Santé, kunstexposities en demonstraties van de oude dieselmotoren van De Korenaar van rond 1900. "Die motoren dreven in vroeger tijden de maalstoel aan. Tegenwoordig malen we alleen nog op wind. We hoeven geen grote productie meer te maken: die noodgedwongenheid zoeken we niet meer. Toch laten we de wieken nog regelmatig draaien, om het loopwerk soepel te houden. Als de zeilen op de wieken zitten: dan wordt er wél gemalen", zo besluit Notten. Meet me at the Mill op zondag 19 mei, van 12.00 tot 18.00 uur bij molen De Korenaar. Entree is gratis.

www.visitwieke.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden