Brusselmans

Foto:

Je hoeft geen hele wilde fantasie te hebben om in het verkiezingsspotje van de SP in de figuur van Hans Brusselmans de PvdA Eurocommissaris Frans Timmermans te herkennen. Deze Brusselmans wordt in het spotje letterlijk in zijn onderbroek afgebeeld en gehekeld om zijn in de ogen van de makers van het spotje te liefdevolle relatie met Europa. Het is opvallend dat de SP daarmee juist de PvdA aanvalt. Vanuit strategisch oogpunt kun je je afvragen of bij die gedecimeerde partij überhaupt nog veel stemmers vallen weg te kapen. Het is ook opvallend omdat hier in den lande in diverse provincie- en gemeentebesturen de PvdA en de SP vaak eensgezind samenwerken, omdat de ideologische verschillen in de bestuurlijke praktijk vaak nogal meevallen. Hier in onze gemeente gingen deze twee partijen 'op links' vanaf begin 2018 zelfs tamelijk succesvol op in één gezamenlijke gemeentelijke partij.

Het ligt wel in de historie van de SP, dat haar stemmers vooral naar de stembus gaan als er onvrede heerst over bepaalde issues. Tegen die achtergrond was het anno nu misschien logischer geweest om het vuur te openen op fundamenteel rechtse partijen. Zoals de PVV, die vol trots betoogt dat ze de kiloknallers hebben weten te redden. Er zullen ongetwijfeld veel zwevende stemmers rondfladderen die zo hun bedenkingen hebben bij het functioneren van de Europese Unie. 'Als het moet haalt Hans er zelfs de oorlog bij', zo haalt het SP spotje aan en laat Hansje Brusselmans met speelgoedtanks acteren. Je hoeft geen gestudeerd historicus te zijn, om in te zien dat zowel nationalisme als pacifisme uit zuinigheidsredenen tot gevaarlijke toestanden kan leiden. Hoe kan het dat half Nederland de globe overvliegt naar exotische oorden als de Malediven en Bali, maar dat Europa een ver-van-mijn-bedshow blijft? We hebben uiteindelijk allemaal baat bij onderdeel zijn van een sterk Europa.

Afijn: de grootste pijn zit momenteel waarschijnlijk vooral bij al die SP'ers die al jaren constructief samenwerken met de lokale PvdA's. Leg het maar weer eens uit, die verkiezingsspierballenretoriek, tijdens de theepauze in de raadsvergadering in Stigtse Vecht of Opsterland.

Meer berichten