Ontspanningsclub de Boemerang met hun begeleiders.
Ontspanningsclub de Boemerang met hun begeleiders. (Foto: )

De activiteitenlijst is eindeloos geworden: 40 jaar de Boemerang

Elke donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 vindt in de Enck de samenkomst plaats van ontspanningsclub de Boemerang. De club is een onderdeel van KansPlus, een belangennetwerk dat zich inzet voor een goed leven van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders, broers, zussen en andere naasten. Nadat de ontspanningsclub eerst in Boxtel gevestigd was, kwam deze 40 jaar geleden naar Oirschot.

Oirschot - Bij binnenkomst komt de gemoedelijkheid je tegemoet. Een kleine twintig deelnemers en hun negen begeleiders zijn bezig om van eierdozen een paasstukje te maken. Lid van het eerste uur Frans van Summeren vertelt: "In 1979 zijn we begonnen in de oude Enck, boven in het zaaltje werd er regelmatig gedanst. Daarna gingen we naar het pand van de oude drukkerij de Croon en in 1985 betrokken we de oude kleuterschool op den Heuvel. Toen de nieuwe Enck in gebruik werd genomen, verhuisde de club opnieuw. Ondanks al deze veranderingen, is de gezelligheid altijd gebleven." Volgens geboren Oirschottenaar Van Summeren werd het initiatief destijds genomen door Joke en Noud van Kol, waarna Roos van Assouw het over heeft genomen. Ook begeleidster Ine van Laarhoven is al ruim 38 jaar betrokken bij de club.

Het gezelschap is door de jaren heen een hechte club geworden. "Vrijwel iedereen komt op elke bijeenkomst", weet Desirée Vasen. Als lid van het bestuur coördineert zij samen met hoofdvrijwilligster Annemieke Bevers en de zeven vrijwilligers de avonden. Af en toe neemt ze daarbij haar dochters Demi (6) en Nienke (9) mee. "Omdat ik wil dat zij deze mensen als een normaal onderdeel van de samenleving zien", legt ze uit. De dames zelf vinden dat geen probleem. Zo vertellen ze dat het altijd leuk is om mee te mogen helpen en dat de deelnemers vaak erg grappig zijn. De lijst met activiteiten is door de jaren heen eindeloos geworden. Toch wil de groep wat hoogtepunten belichten. Zingen, en dan met name playbacken, is favoriet. Ook de uitstapjes, het jeu de boules, kegelen en de bingo avond hebben herinneringen achter gelaten. Onlangs maakte de groep een rit met oldtimers, waarbij de tocht dwars door een koeienstal ging. Manon en Theo, die elkaar hier hebben leren kennen, kijken vooral uit naar de romantische dansavonden. Een andere deelnemer weet te vertellen dat daarbij zelfs kusjes uit worden gedeeld, wat tot een luid gejoel onder de rest leidt. Deelneemster José maakt van het moment gebruik om de organisatie te bedanken: "Wanneer er geen Boemerang is, kunnen we veel minder leuke dingen doen." Ook vindt ze dat men in het algemeen wat meer rekening zou mogen houden met mensen met een beperking en pleit ze er meermaals voor dat de Boemerang 'voor altijd en eeuwig' moet blijven bestaan".

Ter gelegenheid van het jubileum komt de Boemerang op donderdag 16 mei samen in theatercafé de Enck, waar zij er samen met familie, oud-leden, oud-vrijwilligers en vrienden een groot feest van zullen maken.

Meer berichten