Onze Henry

Foto:

Een bekende naam is niet altijd garantie voor een succesvolle show, zo heb ik helaas weleens ondervonden bij een Anouk met een podiumenthousiasme van een uitbuikende alligotor en bij een Javier Guzman die met een 'try-out' vooral leek uit te proberen: hoe kan ik dit publiek binnen een uur aan de Prozac krijgen? Maar met de cadeau gekregen kaartjes voor de nieuwe show 'Onze Henry' van Henry van Loon was ik toch vooraf al wel in mijn nopjes. Half Nederland kent hem natuurlijk vooral van zijn rol als conciërge in De Luizenmoeder. Onze voormalige dorpsgenoot heeft inmiddels een aardige status opgebouwd. Als je op Google nog maar 'He' hebt ingetoetst, popt hij al op.

Een donderdagavond, Theater Markant in Uden. Markant is het zeker: het heeft een prachtig, ruim theatercafé en het personeel is enorm vriendelijk. Meest markant is echter het theaterpodium: dat is zeker één meter veertig hoog en de eerste rij stoelen staat er bijna tegenaan. Waren we aanvankelijk nog blij met onze plaatsen op de tweede rij, we zouden al snel verlangen naar een tube Tijgerbalsem en een Thaise massage, desnoods zonder happy ending. Toch was de nekbeproeving meer dan de moeite waard, zo moet gezegd. Henry ging er 'volle sjas' in, met gelukkig nergens verwijzingen naar De Luizenmoeder, met een lekker tempo en een hoge grapdichtheid (over de elektrische fiets; leuker dan het Lada-verhaal van Youp van 't Hek). Maar ook zijn ontroerende verhaal over zijn vrij recent overleden moeder, de ontreddering van de aimabele vader Henk - hier in het dorp nogal bekend - en de aanvankelijke onhandigheid van Henry zelf om daar weer mee te dealen: het maakt eerlijk gezegd behoorlijk indruk op me.

Gedurende zijn show constateerde ik ook nog eens een opvallend aantal overeenkomsten tussen Henry en mijzelf. A. Hij heeft ook een lekkere blonde vrouw, alleen is die van hem bekender. B. Zijn vader heet ook Henk en is ook enorm trots op zijn zoon. C. Hij bespeelt ook een Fender Telecaster. D. Hij rijdt ook op een Triumph Bonneville. E. Hij heeft ook een voorliefde voor de fantastische John Mayer. Afijn en kortom: Henry doet het goed. We mogen in Oirschot gerust trots zijn op Onze Henry.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden