Oirschot omstreeks 1955.
Oirschot omstreeks 1955. (Foto: )

Groeten uit... Oirschot: De Gasthuisstraat

De Gasthuisstraat te Oirschot omstreeks 1955, genomen vanaf de toren van de voormalige brandweerkazerne. We zien de kruising Gasthuisstraat, Oude Grintweg en Odulphusstraat.

Oirschot - Het dak links vooraan is van het Groot Begijnhof: een aantal geschakelde woningen oorspronkelijk bedoeld voor de armen van het dorp. In die tijd waren de woningen eigenlijk niet meer voor bewoning geschikt, maar in plaats van ze aan te passen aan de eisen des tijds, zijn ze, samen met de brandweerkazerne, gesloopt om plaats te maken voor het inbreidingsplan Begijnhof. Het kruis op het dak is bewaard gebleven.

Aan de overkant van de Oude Grintweg zien we het pand van de Boerenbond, later opslag van een meubelfabrikant en inmiddels ook gesloopt om plaats te maken voor appartementen en een grote winkel: de oude C1000 supermarkt (er is nu een begrafenisonderneming gevestigd). Vlak daarachter, met de pijpjes op het dak, zien we een glimp van de oude boterfabriek (bij sommigen beter bekend als de melkfabriek). In de verte het donkere gebouw van het oude gasthuis.

Foto en tekst heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot'.

Meer berichten