De Oirschotse gidsen, samen met Karien Hoeks van Visit Oirschot zijn klaar voor het nieuwe seizoen. (Foto: Martin van Wulfen)
De Oirschotse gidsen, samen met Karien Hoeks van Visit Oirschot zijn klaar voor het nieuwe seizoen. (Foto: Martin van Wulfen) (Foto: Martin_van_Wulfen)

De gidsen zijn er helemaal klaar voor

Rens van Ginneken

Toeristenseizoen Oirschot van start

De Oirschotse gidsen van TIP/Visit Oirschot staan in de startblokken om de toeristen al het dorpse moois te tonen. Ook voor Oirschottenaren zelf kan een rondleiding of een torenbeklimming nog een echte 'eye-opener' zijn.

Oirschot – Mooie verhalen liggen er genoeg in Oirschot, zo weten de acht gidsen die dit seizoen de bezoekers meenemen op een tochtje door het centrum, of voor een torenbeklimming van de Sint Petrusbasiliek. Phia May-Knol had deze ochtend nog een groepje onder haar hoede. 'Ik begin dan bijvoorbeeld met het verhaal van ons Raadhuis uit 1513. Die tijd was echt de Gouden Eeuw van Oirschot. Amsterdam is trots op zijn 800-jarig bestaan, maar bij ons is al tweehonderd jaar langer leven in de brouwerij.' Haar collega-gids Leo Parren: "Ik begin het liefst bij het Boterkerkje. De geschiedenis ligt hier voor het grijpen! Zo was de Reformatie een belangrijk kantelpunt voor Oirschot. Vanuit mijn ervaring speel ik in op het publiek. Voor Belgen bijvoorbeeld is de tijd rond 1834 belangrijk en onze band met de Merodes." Mecheline Kelders is van oorsprong Bestse, maar werd door de jaren verliefd op Oirschot. "De kern van het dorp is zo bijzonder. Je kunt een oude kaart van 1600 zo op het huidige centrum leggen. Iemand uit die tijd zou hier nog steeds de weg vinden."

Inburgering

Karien Hoeks, manager Visit Oirschot, is razend enthousiast over het werk van de gidsen, wat natuurlijk ook een mooi stukje promotie voor Oirschot is. "De gidsen hebben hun kennis en enthousiasme flink kunnen vergroten met de cursus 'Oirschotlogie'." Voor Janine Cosijn begon de Oirschotse interesse, toen ze een paar jaar geleden meeliep met een tourtje voor expats. "Ik woon nog niet zo heel lang in het dorp, maar vond het wel direct geweldig mooi. De cursus Oirschotlogie was eigenlijk mijn 'inburgeringscursus'," zo glimlacht ze. Martien van Pinxteren loopt met het gidsen bij de Open Momumentendag al zo'n dertig jaar mee. "Niets mooier dan zo'n gezellig clubje te vertellen dat de muren van onze kerk zo dik zijn, dat je er een auto op kunt parkeren. En soms rammel ik weleens clandestien aan een kerkklok…," zo lacht hij ondeugend. Leo Parren: "Het is mooi om zo de Oirschotse trots te kunnen uitdragen en daarmee anderen weer te triggeren." Visit Oirschot denkt inmiddels al volop over nieuwe tours en mogelijke arrangementjes. "Want", zo weet Karien Hoeks: "Het is nergens zo bijzonder als hier!:

Voor groepen zijn er diverse rondleidingen vooraf te boeken; wandeling historische centrum, bezoek Sint Petrusbasiliek, torenbeklimming en fietstocht door de natuur. Ook staat er iedere zaterdag om 13.30 een gids klaar bij het Oude Raadhuis aan de Markt voor een wandeling door het historische centrum. Hier kunt u zo bij aansluiten. Op zondag torenbeklimming met gids om 13.30 uur. Kosten wandeling en torenbeklimming op za en zo: 2,50 euro per persoon.

www.tipoirschot.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden