Petje

Foto:

Waar het voor mij precies is begonnen? In mijn jonge jeugd droeg ik er volgens mij nooit eentje. Later wel, ergens vanaf mijn 'roaring twenties', denk ik. Er was een grappig exemplaar met 'Cuba Libre' erop en een hele fraaie van Diesel, die ik ben kwijtgeraakt bij een Ligurisch zwembad na drie Nastro Azzuri. Het was bij mij altijd meer uit praktisch oogpunt, dan vanuit een overtuiging of een fashionstatement. Gewoon als bescherming tegen de zon, of om een 'bad hairday' en later om een beginnende kaalheid te camoufleren, dat werk. Ik had ook helemaal niks met de gabberscene, met zijn petjes achterstevoren. Hoewel achterstevoren wel weer handig was op de gehuurde scooter op Kreta. Zeker daar was een helm eigenlijk verstandiger geweest, maar 'eigenlijk' was wel weer heel typerend voor die levensfase.

Veel beroemdheden zijn onlosmakelijk met hun petje verbonden. Neem een Che Guevara, die zijn petje nog weleens afwisselde met een kloeke baret. Onze Oirschotse cabarettrots Henry van Loon draagt vaak zo'n ding en waar was Max Verstappen zonder zijn petje? Zelfs bij het wandelen heeft ie een petspoiler nodig om aan de grond te blijven. Een hele rits tennisbabes waagt zich niet zonder op de baan, met een speels wapperende paardenstaart door de achteropening gestoken.

Mijn laatste exemplaar was een G-Star Raw, best mooi, maar ook een beetje kleurloos. Dus ik was bijzonder ingenomen met de fraaie kobaltblauwe cap van Racingteam Niek van den Broek, met startnummer 55 fier voorop, die ik ook nog gratis kreeg. Het ding stond me verdomd goed, oordeelde ik in de spiegel en het racende bestaan leek ineens op een aantrekkelijke manier op mij af te stralen. Daar lag ik te pronken, vorig weekend aan het strand bij Katwijk aan Zee, met mijn prachtige cap. Toch viel het met de vrouwelijke aandacht nogal tegen, om onverklaarbare redenen. Tot ik me bedacht, dat de prominente 55 boven de klep, toevalligerwijs ook mijn leeftijd was. Voor hetzelfde aantrekkelijkheidseffect had er net zo goed 'HIV' op kunnen staan. Of 'Josti Road Crew', of 'Fred Teeven Fanclub', of 'Naturistenafdeling Weight Watchers'. Sommige dingen kun je beter ónder de pet houden.

Meer berichten