Merel Dekkers (28) met haar werk ‘Fragmented’ en haar pupil Ankie de Graaf (13) die voor het eerst meedoet aan de Expositie Amateurkunst.
Merel Dekkers (28) met haar werk ‘Fragmented’ en haar pupil Ankie de Graaf (13) die voor het eerst meedoet aan de Expositie Amateurkunst. (Foto: )

Lijn tussen amateur en prof is dun

Rens van Ginneken

28e Expositie Amateurkunst

De Expositie Amateurkunst belooft weer een rijk palet aan zeer diverse kunst. De locatie is ook bijzonder dit jaar: de Sint-Petrusbasiliek is expositieruimte van 5 mei tot 2 juni.

Oirschot - Vrijwel ieder jaar wordt de organisatie van Stichting Amateurkunst Oirschot, Spoordonk en de Beerzen verrast tijdens de selectieavond. Ook op maandag 8 april loopt beeldend kunstenaar en lid van de stichting Cylian Vinke stralend door de nu ineens behoorlijk kleurrijke centrale hal van het gemeentehuis. "Elk jaar sta ik weer te kijken van de diversiteit, maar ook van de kwaliteit van het werk", aldus Vinke.

Voor de Expositie Amateurkunst wordt het toch al een bijzonder jaar. Vanwege verbouwing is Het Kruysenhuis niet als expositieruimte beschikbaar. Daarom word nu uitgeweken naar de Sint-Petrusbasiliek. Pastoor Leendert Spijkers loopt zichtbaar genietend tussen de talrijke uitgestalde werken, waarvan een flink deel straks in 'zijn' godshuis te zien zal zijn. Hij maakt het niet ingewikkelder dan het is: "Ik houd gewoon van mooie dingen." Ook zijn collega, pastor Wilfred van Nunen ziet de expositie wel zitten: "De kerk is natuurlijk in de eerste plaats gebedshuis, maar we staan zeer open voor kunst en cultuur. Eigenlijk is het gebouw zelf al een kunstwerk en zo slaan we een mooie brug van de boodschap van toen, naar de beleving van nu."

Veertien lentes

Voor deelnemers is de selectieavond altijd spannend: wordt het werk goed genoeg bevonden voor de expositie? Lenne Bendien is met haar veertien lentes een van de jongste deelnemers. Voor haar is het nog extra spannend. "Ik doe voor het eerst mee, ik schilder pas een half jaar." Over haar schilderij: "Ik heb wat advies van mijn oma gekregen, die ook schildert. De takken van de boom vormden 'toevallig' een mond. En die Boeddha paste gewoon mooi in het plaatje."

Carla Bartels-Lemmens kan met twaalf deelnames bogen op meer ervaring. Ze heeft een flink aantal kunstwerken ter beoordeling aangeboden. "Deze expositie is altijd leuk en je voelt je er direct welkom. Ik heb elk jaar iets anders", onthult ze. "Zo heb ik al met acrylverf, olieverf en met bijenwas gewerkt. Dit jaar heb ik onder meer zeefdruk en textiel toegepast," zo toont ze bij een negenluikje, dat iets vertelt over haar verleden. "Ik ben tamelijk 'verhalend' in mijn kunst. Daarbij laat ik graag ruimte voor het publiek om zelf nog te kunnen invullen."

Aan het einde van een drukke selectieavond is bestuurslid Berrie Raaijmakers meer dan tevreden. "We hebben 24 deelnemers, waarvan acht voor het eerst meedoen. De jongste is dertien, de oudste negentig jaar. Wij van de stichting verbazen ons ook nu weer over de kwaliteit. Soms is de scheidslijn tussen professionele en amateurkunst heel moeilijk te trekken. Voor ons blijft het prachtig om amateurkunstenaars zo te kunnen stimuleren."

www.amateurkunstoirschot.nl

Meer berichten