Onze Vrouwe

Foto:

Voor wie geloof hecht aan de voorspellingen van zieners en profeten, moet het wat ontnuchterend geweest zijn dat er nergens vooraf gewag werd gemaakt van de brand in de Notre-Dame. Zelfs de voorspellende 16e-eeuwse arts en naamgenoot van één van de beroemdste kerken ter wereld, Michel Nostradamus, heeft het niet zien aankomen. Hoewel zijn adepten waarschijnlijk net zolang gaan interpreteren en schuiven in zijn teksten, tot er wél een voorspelling uitrolt.

Dat er daarna onmiddellijk een heel scala aan waanzinnige complottheorieën over het internet uitgebraakt zou worden, dat was wel weer heel voorspelbaar. Je hoeft geen Nostradamus te zijn, om de bizarre aannames en beschuldigen aan te zien komen. Uiteraard zouden 'de moslims' het gedaan hebben, een samenzwering om de Vrije Wereld te ondermijnen. Dat doet het natuurlijk beter dan een lullig verhaaltje over een ongelukkige bouwvakker die wat onvoorzichtig is met zijn soldeerbout.

We zagen de ontredderde blikken van Parijzenaars en meevoelende toeristen. Gebeden en gezang op straat, terwijl de 94 meter hoge torenspits brandend naar beneden stort. Vervolgens hoef je weer geen profeet te zijn, om te kunnen zien aankomen dat er een hulpfonds komt. Al binnen een dag heeft die crowdfunding meer dan 700 miljoen euro (!) opgeleverd. De miljardairs buitelden zowat over elkaar heen om te kunnen schenken. De puissant rijke families achter Gucci, Saint Laurent, Louis Vuitton, Moët Hennessy, Total en L'Oreal schudden bedragen van 100 en 200 miljoen zonder daarvan wakker te liggen in de pot. Dat geeft te denken over de gigantische vermogens die deze bedrijven hebben kunnen wegstouwen. Je hoeft geen Nostradamus te zijn, om te voorspellen dat deze multinationals het hele wereldleed een stuk draaglijker zouden kunnen maken met inzet van hun enorme rijkdom. Dat steekt nogal, die selectieve liefdadigheid, ingegeven door de emotie van het moment. En in plaats van rechtvaardigere belasting, waarbij een graaierige levensstijl wordt goedgemaakt met een aalmoes. Maar ja, het is sneller scoren dan investeren in kleding zonder kinderarbeid, of in cosmetica zonder dierproeven. Zo zegt mijn glazen bol.

Meer berichten