Onder toeziend oog van Hans Schoenmaker van Museum de Dorpsdokter halen de burgemeester en Han Smits dr. Fey van de wand.
Onder toeziend oog van Hans Schoenmaker van Museum de Dorpsdokter halen de burgemeester en Han Smits dr. Fey van de wand. (Foto: )

Dokter Fey verlaat Oirschot

Rens van Ginneken

In bruikleen naar Hilvarenbeek

Vorige week verhuisde het portret van de Oirschotse 17e-eeuwse arts Arnold Fey jr. van de burgemeesterskamer van Judith Keijzers naar Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.

Oirschot - Enigszins benauwd kijkt Judith Keijzers wel, als het schilderij van Dr. Fey in haar werkkamer van de muur wordt getild voor Hans Schoenmaker en Wil van Loon van het Hilvarenbeekse Museum De Dorpsdokter. "Jullie nemen hem toch niet zó mee?", vraagt ze. Dat blijkt echter geenszins de bedoeling. Het doek wordt zeer voorzichtig ingepakt in dekens en bubbeltjesplastic. "We hebben er in het museum zelfs al een mooi plekje voor omkaderd", aldus Van Loon. Het schilderij krijgt daar een prominente plek in de tentoonstelling 'Galerij van Brabantse dokters'.

"Het Kapittel van Oirschot blijft eigenaar van het schilderij, maar deze bruikleen is voor onbepaalde tijd", zo legt Kapittel-voorzitter Han Smits uit. "Dat wil dus zeggen: zolang de expositie loopt. Mochten we het schilderij tussentijds voor iets anders nodig hebben, dan zorgen we dat het museum zolang een kopie krijgt." Arthur de Vries van het Kapittel vult aan: "Het is de bedoeling dat het schilderij, van omstreeks 1670, ook nog een schoonmaakbeurt krijgt. Dan zal het frisser oplichten en wordt er wellicht ook meer duidelijk over de herkomst. Tot dusver weten we niet wie de schilder is."

Dr. Arnold Fey was het sluitstuk van een lange periode van medische activiteit in Oirschot, met oorsprong in de befaamde Oirschotse Medische School. Chirurgijns van die opleiding genoten vermaardheid, tot ver buiten de landsgrenzen. Zo ook Dr. Fey, die onder meer de moeder van Zonnekoning Lodewijk XIV en de dochters van raadspensionaris Johan de Witt tot zijn clientèle mocht rekenen. Hij gold als een autoriteit op het gebied van borstkanker, hoewel hij die waarschijnlijk nooit genas.

Hazenlip

Hij was zeer goed op de hoogte van de nieuwste medische ontwikkelingen en verrichtte geregeld operaties aan staar en een hazenlip. Zelfs de behandeling van syfilis was blijkbaar een specialiteit van de Oirschotse dokter. Ook was hij zeer vaardig in het aanmeten van steuncorsetten, wat in Oirschot nogal wat werkgelegenheid opleverde, voor onder meer smeden en kleermakers. "Eigenlijk is hij één van de grondleggers van de orthopedie geweest", stelt Hans Schoenmaker. "Zijn beroemdheid was mogelijk deels te danken aan zijn betrokkenheid bij de sectie op de zuster Carmelites Maria Margaretha der Engelen, in de Oirschotse volksmond ook weleens oneerbiedig de 'Heilige Non', of de 'Lekkende Non' genoemd. Aan haar werden wonderen toegedicht, waardoor ook het mes waarmee Fey de lijkschouwing verrichtte werd geacht wonderbaarlijke gaven te hebben verkregen. Het zou kunnen, dat Fey die vermeende gaven van zijn mes wat commercieel heeft uitgebuit", vertelt Smits met een glimlach.

Meer berichten