Het gastcollege van de Rabobank geeft in korte tijd een hoop inzichten over veiliger bankieren, het nut van sparen, of over het lenen van geld.
Het gastcollege van de Rabobank geeft in korte tijd een hoop inzichten over veiliger bankieren, het nut van sparen, of over het lenen van geld. (Foto: )

Op naar financiële zelfstandigheid!

Rens van Ginneken

Leren omgaan met geld

Met de theatervoorstelling 'Rijk' en een gastcollege vanuit de Rabobank kregen Vmbo2-leerlingen van het Kempenhorst College handvatten voor financiële zelfstandigheid.

Oirschot - Op 4 april is het 'showtime' op het Kempenhorst College. In de voorstelling 'Rijk' schetsen de spelers van Playback de verwikkelingen van vijf pubers en hun financiële leven. De één heeft ouders die goed bij kas zitten, haar vriendin moet ieder dubbeltje omdraaien, een meisje spaart fanatiek voor een voetbalkamp en weer een ander leeft boven zijn stand om met een scooter en dure merkkleding te imponeren. Bij het shoppen ontstaat een ongemakkelijke situatie omdat de 'armere vriendin' moet doen alsof haar pasje niet meer werkt. Er komt nogal wat voorbij, van geld lenen (lees: stelen) van je zus tot geldproblemen vanwege een verloren telefoon. Dat klinkt misschien zwaar, maar er wordt ook volop gelachen, want de scenes zijn vaak ook erg grappig. Noula Athanasiadis (13) uit Best reageert: 'Het komt weleens voor dat de één wel het geld heeft om naar H&M of naar de Mac te gaan en de ander niet. Als ik het niet zou hebben, zou ik dat gerust eerlijk zeggen.' Haar vriendin Noortje Hoffmans (14) uit Oirschot over de jongen met (te) dure merkkleding en een scooter: 'Dat vond ik wel herkenbaar. Ik denk dat het hier op school ook wel voorkomt.'

Gastcollege

Het gastcollege van de Rabobankmedewerkers levert ook veel inzichten op. Over het gevaar om gebruikt te worden als 'geldezel', of dat fraudeurs met 'phishing' je beveiligde gegevens roven. Een filmpje van de 'tientjestruc' bij een geldautomaat is een echte eye-opener. Niet alle leerlingen blijken te sparen. Zij die dat wel doen, hebben vaak een concreet doel: bijvoorbeeld een tractorrijbewijs. Fleur Brakband (14) uit Moergestel heeft wel wat handige tips opgestoken: 'Bijvoorbeeld dat je elke maand een beetje opzij kan zetten. Of me dat lukt? Het was wel handig geweest: ik zit nu bijvoorbeeld met een kapotte telefoon…' De meiden hebben alle drie baantjes en ieder heeft haar eigen werkwijze om controle over de financiën te houden. Noortje: 'Ik heb het liefste cash geld in mijn portemonnee, dan kan ik zo zien wat ik nog heb.' Fleur: 'Ik doe alles met de bank-App, dan kan je ook alles zien. En dat je een gestolen pas daarmee direct kan blokkeren, dat vond ik ook een goeie tip.' Noula weer: 'En dat je nóóit je pincode moet geven!' Rosalie de Kooning, teamleider Vmbo-basis/kader is enthousiast over het project. 'Bij het vak Verzorging behandelen we ook al wel zaken als budgetteren en kleedgeld bijvoorbeeld. Ik denk dat onze leerlingen nog best vaak verrast worden inzake hun eigen financiën. Zo'n gastcollege van de bank, bijvoorbeeld over 'phishing' kan zeker preventief werken. Ik merk dat de leerlingen wel gevoelig zijn voor de ervaringsverhalen van de bankmedewerkers.' Rabobank medewerkster Lenneke Jansen concludeert: 'Jong leren hoe met geldzaken om te gaan kan later problemen voorkomen.'

Meer berichten