De kersverse Nachtburgemeester Harrie van Hoof met de officiële ambtsketen.
De kersverse Nachtburgemeester Harrie van Hoof met de officiële ambtsketen.

Harrie van Hoof weer Nachtburgemeester

Hij zet er voor een onbepaalde periode weer de schouders onder. Voor een behoorlijk gevulde zaal van Gasterij De Kemphaan werd Harrie van Hoof op 18 december na vijf jaar 'buiten functie' opnieuw benoemd tot Nachtburgemeester van de Beerzen. Hij wil 'Cultureel Beers' weer op de kaart zetten. Ondertussen blijft de cultuuraanjager ook 'gewoon liedjes zingen'.

Middelbeers - Vraag aan willekeurige Beerzenaren wie de Nachtburgemeester van het dorp is en het antwoord zal negen van de tien keer zijn: 'Harrie van Hoof natuurlijk!' Echt een verrassing was zijn benoeming niet. Van Hoof (62) was jarenlang officieus Nachtburgemeester. De functie werd vijf jaar geleden meer officieel overgenomen door Marian Smolders en twee jaar later stapte het dj-duo Lars den Otter en Rik van Korven weer in haar voetspoor. In de tussentijd bleef Van Hoof betrokken bij het (nachtelijke) culturele leven in de Beerzen. Met hem als mede-initiatiefnemer werd het allereerste en het vijfde Internationale Nachtburgemeesters Congres naar het kleine dorp gelokt. Daar kwamen onder meer de 'grote namen van het nachtleven' op af, zoals Jules Deelder van Rotterdam, dj Isis van Amsterdam en Don Vitalski van Antwerpen. Vitalski was er zondag in Middelbeers ook weer bij. Na een rap en virtuoos uurtje woordkunst had de Antwerpenaar de eer om met een levensgroot zwaard Harrie van Hoof tot Nachtburgemeester van de Beerzen te slaan. Dat gebeurde 'In het uur tussen zwaluw en vleermuis', zoals Vitalski het poëtisch verwoordde.

Inauguratie

Een democratische verkiezing ging nu niet aan de benoeming vooraf. De periode van Rik van Korven en Lars den Otter zat er simpelweg op en andere kandidaten dan Van Hoof waren niet bekend. De inauguratie met ambtsketen voor Van Hoof was hun laatste wapenfeit in functie. Ook 'dagburgemeester' Ruud Severijns kwam Van Hoof feliciteren en herinnerde eraan dat Van Hoof al nachtburgemeester was voor hij zelf aan zijn eerste termijn begon. Grappend refereerde hij aan het beëindigen van zijn eigen burgemeestersloopbaan, later dit jaar: "Als ik had geweten dat de functie van Nachtburgemeester vacant was…"
Een zichtbaar trotse Van Hoof stak in zijn inauguratiespeech zijn ambities niet onder stoelen of banken. "Ik wil het nachtburgemeesterschap groter maken dan de Beerzen: ik wil er graag Oirschot en Spoordonk bij! Ook wil ik de culturele stichtingen Kubes en Tinterieur benoemen tot mijn Nachtraad en hen uitnodigen om mooie initiatieven vanuit de jongeren ook financieel te ondersteunen. Ik wil in de kroegen gaan praten over een betere samenwerking in de horeca en me aansluiten bij de organisatie die het dorpshart van Middelbeers nieuw leven wil inblazen. Ik wil trouwens ook gewoon liedjes blijven zingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden