Op woensdag 17 april zal in de basiliek voor de vijftiende keer de Matthäus Passion van J. S. Bach klinken,
Op woensdag 17 april zal in de basiliek voor de vijftiende keer de Matthäus Passion van J. S. Bach klinken, (Foto: )

Beleef de Passieweek in Oirschot

Van de redactie

Matthäus Passion 17 april

Basiliek Sint-Petrus in Oirschot staat 17 april geheel in het teken van de Passieweek. Bachs Matthäus Passion wordt uitgevoerd door Kempenkoor, Concerto Barocco, Jongenskoor Dalfsen en zes in de barokmuziek gespecialiseerde solisten. Aanvang om 19.30 uur.

Oirschot - Terwijl de concertbezoekers zich naar de basiliek begeven, bespeelt beiaardier Rosemarie Seuntiëns vanaf 18.30 uur de beiaard van de basiliek; Barokwerken van Bach worden dan ten gehore gebracht.

Beelden van de expositie Hemeltje lief… worden voor één dag door Museum De Vier Quartieren in de basiliek nabij de schatkamer tentoongesteld. Vrijwilligers laten mooie, religieuze beelden zien, afkomstig uit Oirschot. Mooi erfgoed om van zeer dichtbij te bewonderen. Deze door curator Ineke Strouken samengestelde expositie is te bewonderen in het museum zelf, dagelijks van 13.00 tot 16.30 uur, behalve op maandag. Bij TIP Oirschot kan men terecht voor nadere info.

Op woensdag 17 april zal in de basiliek voor de vijftiende keer de Matthäus Passion van J. S. Bach klinken, uitgevoerd door Kempenkoor, Concerto Barocco, Jongenskoor Dalfsen, gambist Ralf Rousseau Meulenbroeks en de baroksolisten Jan van Elsacker (Evangelist), Huub Claessens (Christus), Hilde Coppé, Gerben van der Werf, Maarten Stevens en Roele Kok.

De leden van Concerto Barocco spelen op originele barokinstrumenten of kopieën daarvan. Dirigent Cees Wouters streeft naar een zo origineel mogelijke uitvoering. De akoestiek van de kerk leent zich daar uitermate voor.

De Matthäus Passion Oirschot is in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een ware traditie.
Bezoekers vanuit heel Nederland komen speciaal naar deze uitvoering, niet alleen vanwege de sfeer en de monumentale locatie van Oirschot, maar vooral voor de authentieke uitvoering in de prachtige basiliek. In de Matthäus Passion wordt het lijdensverhaal van Jezus Christus gezongen, zoals dat door de evangelist Matthäus is opgetekend in het Nieuwe Testament. De rol van de evangelist wordt op onnavolgbare wijze vanaf de preekstoel vertolkt door tenor Jan van Elsacker. Bas Huub Claessens neemt de rol van Christus op zich. De andere solisten zingen de partijen van de andere personen die in het verhaal voorkomen. Voor iedere solist heeft Bach aria's geschreven die een reflectie geven op het verhaal. Het koor vertegenwoordigt het volk of de gelovigen en zingt de beschouwende koralen.

Bijzonder is de medewerking van Jongenskoor Dalfsen en van Ralph Rousseau Meulenbroeks die viola da gamba speelt bij enkele aria's. De Matthäus Passion is een omvangrijk werk. Het duurt bijna drie uur (inclusief pauze), maar de muziek is zo meeslepend, dat het slotkoor 'Wir setzen uns in Tränen nieder' klinkt voordat men het weet.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de uitvoering via www.matthauspassionoirschot.nl. en 17 april vanaf 19.00 uur rechtstreeks in de kerk.

Meer berichten