Column Rens

Bedreiging

Foto:

Een koffietje doen? Ja leuk! Nee vanmiddag kan ik helaas niet, dit is altijd mijn vaste middag om haatmail en bedreigende Facebook-reacties te versturen. Nee, morgen wordt ook lastig: dan heb ik altijd mijn therapeutische reaguurdersessie. Lekker even van me 'af-bashen' op Geen Stijl en Dumpert.nl.

Dit land herbergt lieden die een stuk beter af zouden zijn met een modelspoorbaan of een postzegelverzameling dan met hun pc. Die indruk zou je tenminste krijgen, als je de nieuwsberichten leest over de bedreigingen van mensen in het openbaar bestuur, schrijvers en televisiepersoonlijkheden. Bij die nieuwsberichten gaat het vooral om zaken waarbij er aangifte is gedaan. Het topje van de ijsberg dus. Deze week was het weer de columnist Özkan Akyol, door Mattijs van Nieuwkerk amicaal 'Eus' genoemd. Blijkbaar wordt 'Eus' heel vaak bedreigd, onder meer via social media en meestal doet hij daarvan ook aangifte, zeker als die bedreigingen zich ook richten op zijn familie. Vreemd genoeg bevinden zich onder de bedreigers zowel sujetten uit de fundamentalistisch islamitische Erdogan-hoek, als 'boze blanke mannen'. Voor de laatste bedreiging aan zijn adres werd een 31-jarige Amersfoorter opgepakt en vier dagen vastgezet. Die vier dagen waren volgens 'Eus' een 'signaal dat Justitie dit serieus oppakte'. Misschien was het ironisch bedoeld, maar ik denk dat we onderhand in de fase zijn aanbeland, waarin dit soort ongezonde uitingen wel wat steviger aangepakt mogen worden. Bijvoorbeeld de gehele Vastenperiode op een beperkt dieet in Veenhuizen. Met zonder Wifi graag.

Het went nooit, de doodsbedreigingen aan het adres van Peter R. de Vries, Sylvana Simons, Geert Wilders, Thierry Baudet, of ter attentie van de boswachters van de Oostvaardersplassen. Soms sorteren die bedreigingen nog effect ook, zoals onlangs bij het Bergeijkse gemeenteraadslid Sonja Wagemans, die hierom tijdelijk (?) haar werk neerlegt. Hoe begrijpelijk ik dat ook vind, je zou er nooit aan moeten toegeven, want daarmee zaag je aan de poten van de vrije meningsuiting. We moeten van Justitie verlangen, dat zij alles in het werk stellen om bedreigers te ontmaskeren en de bedreigden te beschermen.

Meer berichten