Van links naar rechts: burgemeester Keijzers, echtpaar Bradshaw, René Poierrié.
Van links naar rechts: burgemeester Keijzers, echtpaar Bradshaw, René Poierrié. (Foto: H.Poierrié)

Het Vliegend Fort in de Witte Bergen

René Poierrié

Nazaten piloot in Oirschot

Op 9 augustus 1944 rond 9.00 uur 's ochtends steeg de B17, 42-107225, 'Johnny Reb', tesamen met andere bommenwerpers van de 452 Bomber Group op van het vliegveld Deopham Green in Norfolk, Engeland voor een bombardement op Neurenberg.

Oirschot - Een gedeelte van die bommenwerpers kreeg echter een andere opdracht, namelijk het bombarderen van vliegveld Eindhoven, dat gebruikt werd door de Duitse Luftwaffe. Piloot van dit zogenaamde 'Vliegend Fort' was de tweede luitenant Horace F. Bradshaw. Het toestel werd door hevig luchtafweergeschut getroffen boven Oerle en zo zwaar beschadigd dat Bradshaw zijn bemanning beval met hun parachutes uit het toestel te springen. Alle 9 bemannigsleden deden dat ook en bereikten veilig de grond. Het toestel vloog nog een heel stuk onbemand verder en stortte om 10.20 uur neer in wat toen genoemd werd de eerste dreef van de Witte Bergen, in Oirschot. Dat is nu militair oefengebied. Vier bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt. Twee leden van de bemanning, Horace Bradshaw en rugkoepelschutter sgt. Frank Doucette, kwamen na eerst door de burgerbevolking verborgen te zijn op 10 augustus terecht in het onderduikerskamp 'Dennenlust', op Moorsel op de Lieropse heide in de Peel.

Vorige week bracht mevrouw Carol Bradshaw uit Amerika, nicht van de piloot, met haar man een bezoek aan de crashlocatie in Oirschot, waar nu door de heemkunde kring Den Beerschen Aard een herinneringsplaquette is geplaatst. Aanwezig waren onder andere Ad van Zantvoort, die het contact legde met de familieleden, en andere medeonderzoekers alsmede de burgemeester van Oirschot mevrouw Judith Keijzers, en oud-huisarts Gerard Geboers uit Asten. Laatstgenoemde schreef een boek over de belevenissen en het leven in het onderduikerskamp op Moorsel: "Zij woonden een jaar in een bos." Carol Bradshaw vertelde dat haar neef Horace zelden sprak over wat hem in de oorlogsjaren overkwam. Hij overleefde de oorlog, bleef vliegen voor de Amerikaanse luchtmacht maar stierf al op 46-jarige leeftijd. Sergeant Frank Doucette, die samen met Bradshaw vanaf 10 augustus in Kamp Moorsel verbleef, sloot zich aan bij Nederlandse partisanen en werd op 19 september bij een vuurgevecht met terugtrekkende Duitse soldaten alsnog gedood. Twee dagen later werd het kamp opgeheven door de bevrijdende geällieerde troepen. Mevrouw Bradshaw heeft de volgende dag met haar man ook het onderduikerskamp Dennenlust bezocht dat onlangs is gerestaureerd.Gerard Geboers heeft hen daar rondgeleid. De heer en mevrouw Bradshaw zouden hierna een cruise maken over de Oostzee met de Viking Sky, het schip dat net vóór hun bezoek aan Oirschot in zware problemen raakte voor de Noorse kust. Hun cruise ging daardoor niet door, maar Carol Bradshaw zei:" Dit was toch al bij voorbaat het mooiste deel van onze reis!"

Meer berichten