Bij de eerste en enige editie van Pampus Festival in 2018 was Van Dik Hout samen met Nielson headliner op zaterdagavond.
Bij de eerste en enige editie van Pampus Festival in 2018 was Van Dik Hout samen met Nielson headliner op zaterdagavond. (Foto: )

Nu al de stekker uit Pampus

Rens van Ginneken

Nieuw festival na één editie gestopt

Vorig jaar was het Pampus Festival als vervanger van het Splinterfestival behoorlijk succesvol. Toch stopt de organisatie er nu al definitief mee.

Middelbeers - Er ging een klein schokje door Middelbeers vorig jaar, toen de organisatie van het Splinterfestival in april aankondigde dat het festival er mee stopte. Al 35 jaar was het weekend van het gemoedelijke festivalletje voor veel Kempenaren geblokt in de agenda. De reacties in het dorp ademden vooral opluchting, toen al snel bekend werd, dat het Pampus Festival het stokje zou overnemen. Ook met een driedaags festival, maar wat groter en professioneler, met als organisatie Puinhoop Kollektiv en horecaondernemer Mark van Loon erachter. Die eerste editie van 'Pampus' leek succesvol, met mooie bezoekerscijfers, mede dankzij publiekstrekkers als Nielson en Van Dik Hout.

Vorige week echter was er nog niets aangekondigd voor de tweede editie van het Pampus Festival, gepland van 10 tot en met 12 mei. Navraag bij Lars den Otter van Puinhoop Kollektiv leert dat het festival definitief niet doorgaat. "Door de renovatie van het Doornboomplein momenteel is er geen toekomst voor het festival op die plek. Die locatie was misschien wel het belangrijkste element van Pampus. Zeker omdat we het hele plein erbij wilden betrekken. Nu gaat dat niet meer, dat is eigenlijk de hoofdreden dat we stoppen", aldus Den Otter. Een woordvoerder van de gemeente laat echter weten dat er wellicht ook nog een andere reden was om het festival niet door te laten gaan. "Bij de afdeling Vergunningen is als reden aangegeven dat de organisatie een nieuwe editie een te groot financieel risico vond."

Toegankelijk

Voor Hanneke Liebregts (37) uit Middelbeers komt het stoppen van Pampus Festival als een verrassing. "Jammer hoor. Ik ben voorheen vaak naar 'Splinter' geweest en heb er ook elf jaar in de organisatie meegedraaid. Daar zag ik wel een beetje aankomen, dat het kaarsje langzaam uitging, maar zonde vond ik het wel. Ik was dus wel blij met Pampus. Persoonlijk vond ik dat de Pampus-organisatie het prima deed: het was gezellig, toegankelijk en je hoorde veel positieve reacties. Tja, jammer dus dat er dit jaar helemaal geen festival meer is. Dat kan toch eigenlijk niet hè, in Middelbeers met zijn lange festivalverleden? Maar, ik hoop, ik denk eigenlijk dat er wel weer een nieuw initiatief geboren gaat worden." Ook de Beerse nachtburgemeester Harrie van Hoof, ziet daarvoor mogelijkheden. "Het verdwijnen van beide festivals is natuurlijk ontzettend jammer voor de cultuurbeleving in het dorp. Misschien is het een goed plan om de koppen eens bij elkaar te steken voor een nieuw, wellicht breder dorpsfestival. Het combineren van kennis en kunde en de netwerken van de oud-Splinterorganisatie, het Young Guns Festival, Stichting Kubes, de jongens van 'Puinhoop', de horeca aan het plein…? We moeten zo'n mooie Beerse traditie niet verloren laten gaan."

Meer berichten